Новини

 

Запрошуємо на виставку Самчиківського розпису!

23.03.2015
24 березня 2015 року о 13 годині Центр фольклору та етнографії, кафедра фольклористики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка запрошують Вас на відкриття виставки художніх творів «Самчиківський розпис». Виставка працюватиме з 24 березня до 24 квітня у мистецькій залі Інституту філології (бульвар Шевченка, 14).

Самчиківський розпис – вид традиційного мистецтва південно-східної Волині (північна частина сучасної Хмельницької області). Основні мотиви розписів: вазон, букет, бігунець, кривулька. Провідна роль у розписах належить рослинним мотивам, що відбилось у назвах – рожа, барвінок, мак, горицвіт, соняхи, колосочки, калина, дзвоники. Найулюбленішим, найбільш розвиненим орнаментальним мотивом розписів є вазон – образ світового дерева. Часто зображуються птахи в його кроні чи біля основи стовбура – вони ніби вічно перебувають у «дереві життя». У розписах також переважає рослинний з геометричними елементами крупний орнамент.

На початку XX ст. з розвитком настінних розписів і появою талановитих малювальниць, які розписували хати на замовлення, і через попит на настінні узори з’явилися розписи на окремих аркушах паперу – так звані мальовки.
У 60-х роках ХХ ст. в Самчиках спілчанин місцевої мистецької студії «Просвіт» Пажимський Олександр Матвійович за знайденими аналогами розписів на ужиткових предметах побуту розпочав відроджувати народний декоративний розпис – перенісши його на картини. Відтак мистецька студія «Просвіт» розпочала розвивати традиції місцевого декоративного розпису, збагатила його орнаментально, сюжетно та колористично.

Найвідомішими майстрами, які творять самчиківський розпис, є: Пажимський Олександр Матвійович, член Національної спілки художників України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Заслужений майстер народної творчості України; Юзвук Михайло Карпович – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України; Раковський Віктор Геннадійович – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України; Касьянов Сергій Олександрович – народний майстер.

Твори Самчиківського розпису знаходяться в музеях та картинних галереях України: Києва, Львова, Сум, Канева, Запоріжжя, Хмельницького, Нетішина, Острога. Також у багатьох приватних зібраннях України та закордоном (Нідерланди, Америка, Польща, Росія).

У цьому унікальному осередку декоративно-прикладного мистецтва діє Самчиківська дитяча художня школа традиційного народного мистецтва, учні якої беруть активну участь у багатьох конкурсах дитячої творчості. Майстри із Самчиків розписали велетенську Диво-Писанку, що брала участь у Всеукраїнському Параді вишиванок 2012 року.

Щиро запрошуємо всіх шанувальників української культури!














Інститут філології

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024