Новини

 

Нові горизонти співпраці з Краківським технологічним університетом імені Тадеуша Костюшка

17.03.2015

На запрошення проректора з міжнародних зв’язків Краківського технологічного університету професора Даріуса Богдала представники Київського національного університету імені Тараса Шевченка - начальник управління міжнародного науково-технічного співробітництва та інноваційних технологій, професор В.А.Заславський і завідувач кафедри експериментальної фізики, професор В.М.Ящук нещодавно відвідали Краківський технологічний університет імені Тадеуша Костюшка (відомого ще як «Краківська політехніка») з метою активізації наукових та освітянських зв’язків в рамках Угоди про співробітництво між нашими університетами. Дана Угода була підписана чотири роки тому нашим ректором, академіком Л.В.Губерським та ректором Краківської політехніки, професором Казіміром Фуртаком.

Підґрунтям до Угоди було попереднє плідне наукове співробітництво між кафедрою полімерів Краківської політехніки та кафедрою експериментальної фізики нашого університету. А починалось все так… Десь восени 1997 року на міжнародній конференції у Варшаві після доповіді «Електронні процеси в полімерах», співавтора даної статті В.М.Ящука, до нього підійшов завідувач кафедри полімерів Краківської політехніки професор Ян Пелічковський. Він зазначив, що йому дуже близька тематика доповіді і запропонував співробітництво в галузі світловипромінюючих полімерів для застосування в малоенергозатратних джерелах світла, та сонячних елементах. З цієї тематики дослідницька група кафедри експериментальної фізики і почала наукове і освітнє співробітництво з польськими колегами - з кафедри полімерів, яку і очолював професор Ян Пелічковський. Варто зазначити, що він був дуже активною людиною і кожен раз, при черговій зустрічі він цікавився політичною ситуацією і дуже переживав за Україну. Його типова фраза була: «що ви там собі на Україні думаєте? Для чого ви вибрали цього президента? і.т.п.», А я відповідав: «А, що ми на Україні думаємо. На жаль, ми не можемо впливати на ситуацію вгорі…». Професор Пелічковський у відповідь розповідав, що Президент Польщі спілкується з університетськими колами, радиться з ними, буває на засіданнях Вчених рад, і ви в Україні повинні бути активними, намагатися донести конструктивні ідеї до самої «гори»…

За останні роки (з моменту підписання Угоди між університетами) відбулися разючі прогресивні зміни в Польщі і зокрема в Краківському технологічному університеті. У нас очі розбігалися, коли відвідали кафедру полімерів (тепер це кафедра біотехнології та фізичної хімії), в якій ми були чотири роки тому. Їхньому комплекту спектроскопічних приладів могли б позаздрити досить престижні лабораторії університетів розвинутих країн. Варто зазначити, що тематика наукових досліджень кафедри досить близька до тематики кафедри екпериментальної фізики та кафедри хімії високомолекулярних сполук. Перш за все це стосується органічної електроніки, де чільне місце займає проблема створення так званих OLED (органічних світловипромінюючих діодів чи пристроїв). Тема надзвичайно актуальна, адже відомо, що 20-30 відсотків генерованої електроенергії в розвинутих країнах витрачається на освітлення. Застосування OLED, а точніше WOLED (білих OLED) може привести до скорочення цих енерговитрат до 1 відсотку (в 30 разів менше). Важливими напрямами даної тематики є розробка гібридних органічно-неорганічних сонячних елементів з високим коефіцієнтом корисної дії, а також молекулярної наноелектроніки, фундаментальним завданням якої є створення базових елементів електроніки на молекулярному рівні ( молекула-діод, молекула-транзистор, молекула- фотовольтаїчний елемент і т.п.).

В ході візиту були плідні зустрічі та дискусії з деканами фізичного. хімічного факультетів, директором інституту комп’ютерного моделювання професором Мареком Станусжек та професором інституту комп’ютерних наук Станіславом Дроздзом, співробітниками інноваційного центру університету. Ними висловлювалася думка про доцільність спеціалізованих міжуніверситеських міждисциплінарних конференцій для більш тісного та плідного співробітництва, обміну матеріалами для експериментальних досліджень та публікаціями, про можливості реалізації мобільності для викладачів та науковців, аспірантів та студентів.
Вразливою є економічна активність в Польщі: будівництво нових, європейського типу, доріг та об’єктів альтернативної енергетики, офісів та різноманітних центрів. Час від часу в вікно можна було спостерігати великі масиви вітросилових установок, які раніше можна було бачити лише в Німеччині чи Голландії. Всю дорогу від Перемишля до Кракова ми спостерігали грандіозне будівництво доріг (залізничної та автобану), за участі великої кількості потужної техніки, матеріалів та працівників («Яка велика кількість робочих місць!» - відразу спадало на думку). Вже готові ділянки доріг виглядали так, як це прийнято в Австрії та інших Європейських країнах (з антишумовими екранами, місточками, розміткою та привабливими кольорами).

Все це «Унія» (тобто Євросоюз), говорили нам польські співрозмовники, сама Польща була б на це не спроможна. Згадуються слова шановного професора Яна Пелічковського, який декілька років тому сказав: «Якби наш президент не втягнув нас силою в Європу, у нас було б ще гірше ніж у вас на Україні».

Відчули ми також надзвичайну гостинність наших польських колег. Готель в центрі Кракова, насичена культурна програма… Зокрема нам були організовані цікаві екскурсії в культурно-історичний центр “Вавель” та знамениту на весь світ соляну копальню “WIELICZKA”.

Тепер по суті переговорів з нашими польськими колегами. Факультети Краківської політехніки за напрямами діяльності близькі до відповідних факультетів нашого університету, це фізичний, хімічний та інститут комп’ютерного моделювання і зацікавлені в співробітництві з нами у галузі науки та освіти. Обговорювались питання обміну викладачами та участь у Європейських наукових проектах. Кроками до реалізації цих можливостей є:

1. Проведення міжуніверситетської міждисциплінарної наукової конференції, що дасть можливість фахівцям наших університетів «відчути» взаємні проблеми та можливі спільні напрями досліджень. Це ініціатива ректорів університетів Казіміра Фуртака та Л.В.Губерського. Для реалізації даного кроку створена ініціативна робоча група.
2. Проректор з міжнародних зв’язків, завідувач кафедри біотехнології та фізичної хімії Краківської політехніки, професор Даріуш Богдал запропонував нашому університету взяти участь у підготовці інтердисциплінарного проекту по обміну викладачами, науковцями, аспірантами та студентами. Даний проект буде подано на конкурс для фінансування Європейською комісією. Його отримання та виконання сприятиме більш тісному співробітництву, надаватиме можливість бути учасниками в Європейських науково-дослідних консорціумах та проектах.

Завершуючи, хочемо закликати колег до активної позиції, не дивлячись на болісну та тривожну ситуацію, в якій ми знаходимося.

Як казав Порошенко: «Треба однією рукою відстрілюватися, а другою – робити справу».




Завідувач кафедри експериментальної фізики
фізичного факультету професор В.М.Ящук


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024