Новини

 

Шляхетний подарунок нашого друга з Констанца

12.03.2015
Партнерські зв’язки між нашим та Констанцським університетом, що знаходиться на самому півдні Німеччини на березі Боденського озера і є одним з найбільш успішних університетів країни (впродовж останніх10 років виборює у відкритому конкурсі і підтримує звання одного з небагатьох елітних університетів країни), збагатилися новою шляхетною ініціативою. Колишній фінансовий директор та віце-канцлер університету пан Гельмут Генгстлер за час своєї службової діяльності багато зробив для зміцнення співпраці між нашими університетами. Чого лише варта ініційована ним і успішно проведена у 2010 році акція безкоштовної передачі, включаючи витрати на доставку, нашому університету 72 сучасних мікроскопів приблизною вартістю понад 50 тисяч євро! Тепер пан Гельмут Генгстлер ініціював та реалізував нову акцію.
У січні 2015 року пан Гельмут відсвяткував свій 70-річний ювілей. Ювіляра сердечно привітали також друзі з Київського університету. Сам же ювіляр запропонував своїм друзям та колишнім колегам не робити йому особистих подарунків, а натомість зробити пожертвування на окремий рахунок для формування додаткової стипендії для студентів з Києва. В результаті майже 50 запрошених гостей акумулювали на університетському субрахунку 2050 євро. За правилами, які діють у німецькій освітній сфері та офіційно підтримуються Німецькою службою академічних обмінів (ДААД), пожертвувані для міжнародних обмінів приватні кошти, які отримує університет, подвоюються за рахунок ще коштів самої організації ДААД. У підсумку додаткова стипендія становить тепер 4100 євро.
Сам Гельмут Генстлер запропонував два варіанти її використання. Перший варіант передбачає можливість поділу цієї суми для короткотривалої дослідницької роботи 2-3 аспірантів протягом 1-2 місяців перебування в Констанцському університеті ще наприкінці цього навчального року, а саме в червні – серпні 2015 року. Отже зацікавлені претенденти можуть уже відразу направляти свої документи для участі у конкурсному відборі німецькою мовою (для природничників можливо і англійською мовою), а саме: 1) академічну біографію, так звану CV; 2) мотиваційний лист; 3) рекомендацію наукового керівника; 4) за наявності також мовний сертифікат. Документи мають бути надіслані в електронному вигляді на адресу міжнародного відділу (protocol@univ.kiev.ua) не пізніше 15 квітня цього року. Потім вони одразу будуть передані уповноваженому по співпраці з нашим університетом від Констанцського університету професору Петеру Кроту для відбору стипендіатів.
У разі, якщо не вдасться за цей короткий час відібрати гідних кандидатів та вирішити усі формальності , тоді ця сума буде використана для 4-місячного семестрового навчання протягом першого семестру 2015/16 навчального року одного студента-магістра. Відбір такого кандидата здійснюватиметься в червні 2015 року, коли професор П.Крот безпосередньо прибуде в Київ для щорічного відбору кандидатів на навчання у Констанцському університеті.
Хотілося б ще додати, що будучи уже протягом останніх 5 років на пенсії, пан Гельмут Генгстлер, не втрачає інтересу та мотивації до підтримки і сприяння співпраці між нашими університетами. Як в часи його службової діяльності, так і нині він, будучи головою регіонального товариства знавців виноробства в землі Баден-Вюртемберг, у відповідь на українську гостинність, яку він пізнав під час понад 30 візитів до Києва і дуже цінує, традиційно запрошує усіх гостей з Києва на дегустацію німецьких вин. Такі короткі, але дуже яскраві і незабутні майстер-класи знайомства з культурою вина в Констанці пройшли багато десятків, якщо навіть не сотень наших викладачів, аспірантів і студентів. Щира подяка за ці багаторічні невтомні зусилля та нову шляхетну акцію, з побажання довгих і цікавих років життя нашому констанцському другу Гельмуту Генстлеру. Це гарний приклад для всіх тих, хто обирає європейське майбутнє і європейські цінності для України.

О.Ф.Іванов, доцент історичного факультету,
колишній керівник міжнародного відділу


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024