Новини

 

Комісар Європейської Комісії відвідав Київський університет

11.11.2005
Ян Фігель, Комісар Європейської Комісії з питань освіти, навчання, культури та багатомовності, разом з Міністром освіти і науки України Станіславом Ніколаєнком та Послом Європейської Комісії в Україні Ієном Боугом побував в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, де поспілкувався із членами Всеукраїнської студентської ради та студентами Київського університету.

Зустріч відбулася 11 листопада цього року в актовій залі університету і була надзвичайно цікавою. Комісар Європейської Комісії розпочав свій виступ українською мовою і зазначив: “Для мене велика честь бути тут з вами. І мої слова сьогодні йдуть від глибини серця”.

Розповідаючи студентам про відносини між Україною та ЄС Ян Фігель підкреслив: “Відносини між Україною та Європейським Союзом у сфері освіти, навчання та культури розвиваються досить швидко. Наприклад, сьогодні Україна має третє місце за кількістю студентів, які беруть участь у Програмі “Еразмус Мундус”. Мета програми – дати найкращим студентам можливість навчатися та здобути ступінь магістра у найкращих університетах ЄС. Це – резонансний успіх, який підтверджує, що в Україні з'явилася для молодих і освічених українців можливість отримати чи підвищити освіту в Європі”.

Після виступу студенти засипали Яна Фігеля різними запитаннями, зокрема, про приєднання України до Болонського процесу. Наприклад, студентів зацікавило чи не боїться ЄС, що молоді висококваліфіковані кадри заполонять Європейські країни. На що Ян Фігель відповів: “Безумовно, ми всі вільні люди і маємо право вибирати. Якщо ви провчитеся рік за кордоном, у вас будуть певні переваги після того, як ви повернетесь в Україну. Але закордоном таких переваг не буде, дуже часто люди, які після навчання залишаються працювати, отримують меншу заробітну плату. Отже, ви (держава) повинні працювати над тим, щоб покращувати умови праці, аби кваліфіковані кадри не виїжджали з країни”.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024