Новини

 

Про забезпечення належного вивчення гуманітарних дисциплін у вищих навчальних закладах

04.02.2015
3 лютого 2015року Віце-прем’єр-міністр України В. А. Кириленко провів нараду «Про забезпечення належного вивчення гуманітарних дисциплін у вищих навчальних закладах». Після закінчення наради відбувся спільний брифінг Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури В’ячеслава Кириленка, Міністра освіти та науки Сергія Квіта, директора Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди Мирослава Поповича, ректора Київського національного університету іметі Тараса Шевченка Леоніда Губерського, директора Інституту історії України НАНУ Валерія Смолія щодо обов’язковості вивчення гуманітарних дисциплін в українських вищих навчальних закладах. На ньому було зазначено, що філософсько-українознавчі дисципліни у вищих навчальних закладах будуть збережені.На своєму офіційному веб-сайті Міністерство освіти і науки України повідомляє:

Під час брифінгу Віце-прем’єр-міністр - Міністр культури В’ячеслав Кириленко повідомив, що останнім часом у суспільстві активно обговорюються питання зникнення філософсько-українознавчих дисциплін із блоку предметів для обов’язкового викладання у вищих навчальних закладах. «Особливе занепокоєння висловлювали спільноти філософів і істориків. Дискусія набула публічного виміру, тому в Уряді було прийнято рішення провести нараду, аби напрацювати спільні шляхи виходу із ситуації», - наголосив В’ячеслав Кириленко.

За словами Віце-прем’єр-міністра, за результатами наради було прийнято низку принципових рішень. Зокрема, учасники наради погодились, що філософські, історичні та інші українознавчі дисципліни у вищій освіті необхідно зберегти, а кількість годин на їхнє викладання збільшити. Усі правові колізії, що виникли у зв’язку з прийняттям нового Закону України «Про вищу освіту», будуть вирішенні шляхом опрацювання та оприлюднення наказу Міністерства освіти і науки, який вміщуватиме всі необхідні рекомендації автономним університетам щодо збереження викладання історії, філософії, історії української культури.
Міністр освіти і науки України Сергій Квіт зазначив, що занепокоєність громадськості щодо викладання дисциплін гуманітарного блоку виникла під час запровадження автономії університетів, в той час, коли вищий навчальний заклад сам вирішує, які предмети є обов’язковими.

За словами Міністра освіти і науки, Міністерство надасть університетам рекомендації про те, як організувати навчальний процес, вибірковість предметів, адже саме 25% дисциплін обиратимуться студентами, і вони самі формуватимуть траєкторію свого навчання. «Міністерство освіти і науки надасть роз’яснення щодо організації навчального процесу на перехідний період», - підкреслив Сергій Квіт.

Міністр також повідомив, що при МОН будуть створені робочі групи по розробці державних стандартів освіти, які розроблятимуться для всіх дисциплін. За словами Сергія Квіта, до складу цих груп увійдуть й учасники наради.
«Ми будемо заохочувати університети, кафедри, викладачів робити цікаві інтегровані курси з філософсько-українознавчих дисциплін, щоб запроваджувати принцип конкурентоздатності між викладачами кафедр, в наслідок якої зростатиме якість навчання», - підкреслив Міністр освіти і науки.

Нагадаємо, що 29 січня 2015 року група вчених і ректорів університетів у зверненні до Віце-прем’єр-міністра України В. А. Кириленка висловили занепокоєння, що низка останніх кроків МОН України загрожує вкрай негативними наслідками для вищої освіти та підготовки наукових кадрів. Із змістом звернення можна ознайомитися на .

Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024