Новини

 

Відкрито виставку «Диктатура в епоху крайнощів»

28.11.2014
26 листопада 2014 року в виставковій галереї Головного корпусу університету було відкрито фотодокументальну виставку «Диктатура і демократія в епоху крайнощів».

Автори виставки – директор мюнхенського Інституту сучасної історії професор, д-р Андреас Віршінґ і його колега д-р Петра Вебер.

У результаті наукової співпраці представників Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Києві та професорів історичного факультету університету Сергія Стельмаха та Івана Патриляка, ця виставка була подарована німецькими колегами нашому університету.

До уваги відвідувачів представлені чисельні фотодокументи з різних європейських архівів, що презентують короткий огляд історії Європи XX століття, розповідають про вікове драматичне протистояння свободи і тиранії, демократії і диктатури.

Експозиція складається з 25 тематичних блоків, серед яких наступні розділи: «Первинна» катастрофа XX століття. Початок нової епохи. Революційний злам у Німеччині. Крихкий мир. Відступ демократії. Сталінський Радянський Союз. Фашизм в Італії. Виклик: світова економічна криза. Крах німецької демократії. Націонал-соціалісти при владі. Курс на нову війну. Друга світова війта. Винищувальна війна на Сході. Переслідування й убивство європейських євреїв. Рух Опору проти націонал-соціалізму. Закінчення війни та новий лад. Демократія на Заході, диктатура на Сході. Холодна війна в розділеному світі. Повстання в східному блоці. Економічне змагання систем. Процес лібералізації в Західній Європі. Політика розрядки. Мирні революції. Злам, прорив, новий початок. Європа як виклик.

Метою виставки є всебічне висвітлення й осмислення причин, історії та наслідків комуністичних диктатур у Німеччині та Європі.

Епізоди останніх 100 років з історії Європи, що їх висвітлює ця виставка, красномовно переконують: об’єднаній і соціальній Європі немає нині альтернативи. Порівнюючи численні жахи європейської історії XX століття, важливо ніколи їх не повторити та намагатися вирішити всі проблеми сучасності мирним шляхом, особливо зараз, коли Україна виборює свою незалежність.




























Людмила Круглова,
кандидат історичних наук,
головний зберігач фондів
Музею історії КНУ



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024