Новини

 

Творчий вечір Івана Павленка

02.11.2005
28 жовтня 2005 року в актовій залі Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся авторський вечір заслуженого працівника культури, професора, хормейстера, художнього керівника капели “Дніпро” та ансамблю “Роксоланія” Івана Павленка, присвячений 60-річчю від дня народження та 35-річчю творчої діяльності.
Привітати ювіляра прийшли його численні друзі, колеги та учні. Зокрема директор Інституту філології Київського університету Григорій Семенюк та завідувач кафедри фольклористики Лідія Дунаєвська передали Івану Якимовичу поздоровлення від ректора університету Віктора Скопенка та мера міста Києва Олександра Омельченка.

У своєму виступі Іван Павленко подякував всім за привітання та зазначив: “Я хотів би вважати сьогоднішню подію творчим вечором двох колективів університету: капели “Дніпро” та народного ансамблю “Роксоланія”, з якими тісно пов’язана моя діяльність. 35 років діяльності капели - це відрізок історичного часу, протягом якого вона стверджувала свої славні історичні традиції, започатковані у 40-х роках XIX ст. Власне - це період напруженої і натхненної творчої праці сотень учасників хору різних поколінь. За цей час хором опановано сотні творів української і зарубіжної хорової музики, здійснена широка географія гастролей капели в Україні, на теренах колишнього Радянського Союзу і закордоном. Капела завжди була в авангарді аматорського мистецтва, значуща її роль була у громадському житті університету і міста Києва. Багато випускників хору стали відомими діячами науки і культури, займають високі державні посади. Також я дуже радий створенню ансамблю народної музики „Роксоланія" в Інституті філології, бо він дає новий імпульс у процесі культурно-естетичного виховання студентської молоді. Хоч він плаває ще близенько біля берега, але набирає сил, стає цікавим і перспективним у процесі збереження кращих зразків традиційної музичної культури”.

Нагадаємо, що Іван Якимович є художнім керівником капели «Дніпро» з 1976 року. Протягом цього періоду капела під його керівництвом декілька разів підтверджувала звання «народного» колективу. Колектив працює систематично, репрезентує своє мистецтво в межах України і за кордоном. Капела є лауреатом всеукраїнських і міжнародних конкурсів та фестивалів. У 2004 році хорова капела „Дніпро" стає лауреатом першої премії Міжнародного конкурсу православної церковної музики у місті Хайнувка (Польща) під патронатом президента Александра Квасьневського, у тому ж році вона нагороджена дипломом І ступеню аматорської хорової творчості міста Києва. У 2005 році випущено компактдиск капели із зібранням кращих творів української хорової класики, який присвячений 170-річчю заснування Київського університету.

З вересня 2001 року Іван Павленко працює на посаді професора кафедри фольклористики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У цьому ж році за його ініціативи в Інституті філології було створено ансамбль української народної музики „Роксоланія". Учасниками колективу є студенти кафедри фольклористики. На початку 2005 року ансамбль „Роксоланія" успішно захистив звання „народного колективу", став лауреатом Міжнародного ювілейного фольклорного фестивалю під егідою ЮНЕСКО у Чехії та Словаччині. Також вже понад 20 років Іван Павленко очолює хор ветеранів „Славутич", який у 2003 році здобув перемогу на конкурсі аматорських колективів міста Києва.

Іван Якимович є автором понад 50-ти наукових та методичних праць. Протягом багатьом років є членом Київського відділення Всеукраїнської національної музичної спілки, постійним консультантом Київського обласного і міського Центрів української народної творчості, членом журі Всеукраїнських, регіональних і місцевих конкурсів художньої творчості.

Після закінчення урочистої частини, відбувся концертний виступ народної хорової капели «Дніпро» та народного ансамблю «Роксоланія».


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024