Новини

 

«Хліб, Освіта, Свобода!»

25.11.2014
Студенти-неоелліністи відзначили річницю повстання студентів Афінського політехнічного інституту



22 листопада в стінах Інституту філології відбувся урочистий захід, присвячений 41-й річниці повстання студентів Афінського політехнічного інституту проти антинародного режиму чорних полковників (1967–1973 рр.). Повстання грецької молоді становить одну з найвизначніших подій новітньої історії Греції, адже саме воно стало одним із вирішальних чинників, що призвели до падіння хунти в Греції та сприяли відновленню демократичного ладу в країні. Щороку 17 листопада, в день штурму будівлі політехнічного інституту військами хунти, греки вшановують пам’ять загиблих під час тих трагічних подій молодих греків, які віддали своє життя за свободу батьківщини. Молодь, яка в 1973 р. вийшла на вулиці з гаслом «Хліб, Освіта, Свобода», виразила глибинне прагнення всього народу вирішувати самостійно свою долю. Початкові студентські вимоги злилися в єдиний голос протесту проти сваволі та насильства.



Захід було організовано викладачами кафедри елліністики доцентом С. Є. Перепльотчиковою та асистентом І. В. Титаренко. В культурній програмі взяли участь студенти 1-го і 3-го курсів кафедри елліністики, 2-го курсу кафедри англійської філології і кафедри теорії та практики перекладу з англійської мови, а також магістранти кафедри загального мовознавства та класичної філології. Усіх їх об’єднує любов до Греції та нестримне бажання опанувати новогрецьку мову.



В залі окрім студентів та викладачів Інституту філології були присутні аташе посольства Грецької Республіки в Україні з питань культури АгапіосКалогноміс, прикріплена до кафедри елліністики викладачка з Греції ЕленіПіррі та вчителі київської школи № 94 «Еллада» з поглибленим вивченням новогрецької мови АфанасіосГалогаврос і КостасЕвангелінос.



Завідувач кафедри елліністики доцент А. О. Савенко подякував присутнім за інтерес до історії нової Еллади, підкресливши, наскільки важливо пам’ятати події минулого, щоб не повторювати його помилок у майбутньому, і закликав шукати паралелі між подіями 40-річної давнини в Греції та нещодавніми подіями в Україні.



Програму продовжили студенти Інституту філології, що вивчають новогрецьку. Студенти-елліністи 3-го курсу зачитали новогрецькою та українською мовами уривки з хроніки тогочасних драматичних подій в Афінах. Магістранти-класики Федір Довбищенко, Роман Темний і Оксана Харик виголосили клятву афінських юнаків давньогрецькою мовою та зачитали її український переклад. Після цього пролунали пісні, в яких оспівується подвиг грецької молоді, у виконанні хору студентів 1-го курсу кафедри елліністики і дуету студенток 2-го курсу Антоніни Черніченко та Аліни Скіданової. Це пісні, що увійшли до золотого фонду новогрецької музичної культури – «΄Ηλιενοητέ», «΄Εναχελιδόνι», «Πρώτοινεκροί», «Τογελαστόπαιδί». Студентки 2-го курсу кафедри англійської філології Марія Данильченко, Діана Мережко та Єлизавета Ярославська продекламували присвячені подіям в Афінському політехнічному інституті вірші грецьких поетів М. Анагностакіса і К. Кавафіса та їх переклади, виконані доц. А. О. Савенком.



Завершуючи культурну програму, А. О. Савенко запросив до слова аташе посольства Грецької Республіки в Україні з питань культури АгапіосаКалогноміса, який щиро подякував викладачів та студентів за непідробний інтерес до історії та культури сучасної Греції і висловив сподівання, що Україна, як і в свій час Греція, зуміє подолати всі труднощі і твердо стане на демократичний шлях розвитку.

























доц. Столярова А. А.


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024