Новини

 

Диктант до Дня незалежності Польщі

20.11.2014
15 листопада о 12:00 годині в Інституті філології відбувся конкурс-диктант з польської мови під назвою «Ja piszę, ty piszesz, my piszemy... po polsku». Ініціатором заходу виступив фонд «Свобода і демократія” у тісній співпраці з Польський центром та кафедрою полоністики Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка.

Написання диктанту було приурочено до святкування Дня незалежності Польщі. Тому текст був тематично пов'язаний із історичними подіями, що призвели до повернення Польщею незалежності у 1918 р. За складністю текст диктанту відповідав рівню В2.

Цей конкурс в Україні відбувався вперше. Одночасно диктант писали у 17 містах України: Львові, Чернівцях, Вінниці, Києві, Житомирі, Луцьку, Хмельницькому, Одесі, Дніпропетровську, Харкові, Дрогобичі, Ковелі, Херсоні, Кривому Розі, Нікополі, Кам’янець-Подільському, Кіровограді.

До Києва спробувати свої сили приїхало близько 160 осіб. Загалом же в Україні охочих взяти участь у конкурсі виявилося понад дві тисячі.

Написання диктанту проводилося у рамках проекту «Біло-червоне АБЦ. Польська програма підтримки освіти в Україні", що спільно фінансується з коштів, отриманих від Міністерства закордонних справ, у рамках конкурсу на реалізацію завдання «Співпраця з полонією і поляками за кордоном у 2014 році".

Журі конкурсу складалося з викладачів кафедри полоністики Інституту філології Київського університету. Головою журі була проф., д.філол.н. Тетяна Черниш, їй допомагали к.філол.н. Тетяна Чужа, аспіранти кафедри Ярина Ясній, Наталія Гузевата, і п. Анна Байда. Текст диктанту прочитав проф. кафедри полоністики, д. гуман.н., проф. Артур Брацкі.

За результатами конкурсу перемогла Марія Ніщиненко, учениця школи №5 міста Бровари. У подарунок дівчина отримала планшет і цікаві книги. Друге місце посіла Ірина Шкеда, студентка-полоністка 4 курсу Інституту філології. Третє місце виборола Матлах Мар’яна, студентка-полоністка 3 курсу Інституту філології.

Нагороду і пам’ятний подарунок отримала також найстарша учасниця диктанту Неоніла Батіщева (57 років), а також наймолодша учасниця – Олександра Трапезнікова (12 років). Кожен з учасників конкурсу отримав спеціальні бланки та сувенірні ручки, а також здобув безцінний досвід та нових знайомих. Проведений конкурс-диктант розбудив у учасників жагу до знання польської мови.














































Кафедра полоністики,
Фото – Валерій Попов, прес-центр Інституту філології

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024