Новини

 

У Центрі українознавства відбулася Міжнародна конференція

29.10.2014
23 жовтня 2014 року у КНУ імені Тараса Шевченка відбулася Міжнародна наукова конференція «Культурно-інтелектуальна складова цивілізаційного поступу українства», організована Центром українознавства філософського факультету.

На засіданнях конференції було розглянуто з міждисциплінарних позицій питання присутності українського культурно-інтелектуального компоненту у європейській та світовій культурі та цивілізації, простежено розмаїття взаємовпливів та способи взаємодії українства із Західним світом у минулому та сьогоденні.

Входження України до європейської християнської цивілізації, з одного боку, та її розташування на кордоні цієї цивілізації та на межі зі східним, передовсім ісламським світом, створювали неповторний культурний тип та характер (ре)трансляції ідей Західної цивілізації в Україні. Форми інтелектуально-культурної взаємодії України з Європою, встановлені в часи Київської Русі, в наступні історичні періоди дещо змінювали форми та інтенсивність, проте ніколи не переривалися. Розгляд цих форм в різні історичні періоди з позиції цивілізаційного розвитку, у т.ч. комплексний аналіз форм культурних запозичень, культурної ролі України як цивілізаційного пограниччя та її власного внеску до європейських та світових культурних надбань, проблемам синхронності чи асинхронності певних процесів у культурному та освітньо-науковому процесах, а також шляхах зближення, консолідації з європейським світом у сфері культури, освіти та духовності (включно з пошуки шляхів об’єднання християнських церков) стануть об’єктами наукової дискусії у рамках запланованої конференції.
Особливо важливим для культурно-інтелектуальної взаємодії України зі світом є сучасний період глобалізації, який охоплює також гуманітарну сферу й включає процеси міграції, активізацію міжнародних освітніх, наукових та культурних контактів між народами, а отже ставить перед українством – як в Україні, так і в діаспорі, – нові завдання.

Провідними напрямками роботи конференції стали: освіта українства в європейському контексті в минулому і сьогоденні та інтеграція української науки у світову; форми культурної взаємодії українства зі світом: запозичення і внесення; національна культура українців і виклики глобалізації; духовна та релігійна культура українства в європейському контексті: форми інтеграції та дезінтеграції; діяльність української діаспори як форма національно-культурного збереження та культурного несення українськості поза межами України; рецепція України та українства як суб’єкта політичних та соціокультурних процесів у європейському просторі.

До участі у роботі конференції були запрошені понад сто наукових співробітників академічних інституцій, аспірантів та викладачів вищих навчальних закладів Білорусі, Польщі, Грузії.

Решта учасників з України. Вони представляли навчальні та наукові заклади 17 міст: Києва, Харкова, Львова, Одеси, Дніпропетровська, Херсона, Кривого Рога, Чернігова, Тернополя, Черкас, Острога, Переяслава Хмельницького, Ірпеня і, що особливо приємно, – викладачі та науковці з тих міст, що нині переживають складні часи – Сімферополя, Луганська та Слов’янська Донецької області.
















Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024