Новини

 

Нова книга про Тараса Шевченка професора Володимира Сергійчука

23.10.2014
Про Тараса Шевченка написано тисячі наукових розвідок, у яких його творчість оцінюється через призму різних бачень. Свій погляд на творчість Великого Кобзаря вирішив представити і професор нашого університету Володимир Сергійчук, який до 200-річчя від дня народження нашого генія підготував монографічне дослідження у серії своїх книг «Українські державники».




З-під пера доктора історичних наук Володимира Сергійчука Тарас Шевченко постає як поет, котрий не тільки кличе до боротьби за волю України, але й вболіває за збереження українського етносу, що особливо проявляється в поемі «Катерина». Окремо розповідається в книзі про те, як поезія Шевченка відроджувала й утверджувала українство в нашій столиці – Києві, починаючи з студентства Університету Святого Володимира. Роль цього міста для українського національного відродження Тарас Шевченка зрозумів краще багатьох князів і гетьманів, які за свої столиці обирали маловідомі провінційні містечка. Саме й тому він сказав пророчі слова: «Святий Київ наш великий».

Актуальною залишається й поставлена Шевченком проблема «дядьків отечества чужого», які в різні часи зраджували українство та готові й нині проливати кров рідного народу. Цікавим є порівняння в книзі долі й політичної волі Тараса Шевченка й Миколи Гоголя, якого зуміли зламати адепти великодержавного шовінізму, відвернути з проукраїнського напрямку в його діяльності й творчості, про що він сам мріяв ще в 1833 році.

Зацікавить читача і оцінка ставлення Шевченка до Богдана Хмельницького, якого поет картав за акт Переяславської ради тощо. Ця книга засвідчує: Тарас Шевченко – великий український державник.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024