Новини

 

Звернення спілки ректорів ВНЗ України з нагоди початку навчального року

28.08.2014
Головам регіональних Рад ректорів
вищих навчальних закладів України

Шановні колеги!

Від імені Президії Спілки ректорів вищих навчальних закладів України та від себе особисто щиро вітаю Вас, наукові, науково-педагогічні колективи, студентів із початком нового навчального року.

День знань - 1 вересня - завжди велична подія для всього українського суспільства, бо саме в цей день відкриваються двері дошкільних закладів, загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і вищих навчальних закладів.

2014/2015 навчальний рік непростий, адже розпочинається у вкрай складній суспільно-політичній ситуації. Окупація Російською Федерацією Криму, збройні акції терористів у східних регіонах України позбавили можливості тисяч вихованців дошкільних закладів, учнів шкіл і професійно-технічних навчальних закладів, студентів вищих начальних закладів, педагогічних і науково-педагогічних працівників АР Крим, Донецької та Луганської областей розпочати навчальний рік 1 вересня і відчути святковість Дня знань.
Рішуче засуджуючи ворожі й антигуманні дії агресорів проти українського народу, Президія Спілки ректорів закликає керівників вищих навчальних закладів України до єднання і зміцнення української державності. Нам треба глибоко усвідомити, що успішно розпочавши новий навчальний рік і забезпечивши в умовах війни та економічної кризи високу якість вищої освіти, ми зміцнюємо професійний і науковий потенціал країни, а отже й її економічну могутність. Сьогодні, як ніколи, на наші плечі лягає відповідальність за формування єдності українського суспільства, особливо у студентському і викладацькому середовищі.

Враховуючи зазначені обставини та лист Міністерства освіти і науки України від 01.08.2014 № 1/9-388 «Про проведення Першого уроку у 2014/2015 н. р.», Президія Спілки ректорів рекомендує вищим навчальним закладам провести на всіх курсах навчання першу лекцію на тему «Україна – єдина країна», метою якої є формування у студентів розуміння єдності й цілісності України, її багатонаціонального народу як національної ідеї розвитку вільної, незалежної, демократичної та заможної держави.

Під час першої лекції необхідно наголосити на основних історичних подіях становлення української державності; формуванні почуття приналежності до України, усвідомленні себе українцем і бути відповідальним за долю держави й українського народу та готовим служити Батьківщині і, в разі потреби, стати на захист її державних інтересів; вихованні поваги до державних символів, шанобливого ставлення до традицій українців та представників інших національностей, що населяють країну.

До проведення першої лекції та урочистостей з посвяти у студенти першокурсників доцільно запросити громадських, наукових, культурних діячів, представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, батьківської громади, відомих українців, учасників Революції гідності та АТО.

Важливим елементом при проведенні таких заходів має бути державна символіка, національне вбрання тощо, що підкреслить єдність народу України, та оголошення хвилини мовчання з метою вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні, воїнів та інших загиблих у боротьбі за свободу, цілісність та єдність нашої держави.

Президія Спілки ректорів, висловлюючи співчуття керівникам і колективам вищих навчальних закладів, які знаходяться на окупованих ворогом територіях, вітає усіх із Днем знань і висловлює впевненість, що вже недалекий той час, коли навчальні заклади відновлять роботу і продовжать свою відповідальну місію – навчати і виховувати молоде покоління.

Враховуючи, що в країні складна енергетична ситуація та відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 12.08.14 №1/9-409, Президія Спілки ректорів пропонує керівникам вищих навчальних закладів оптимізувати навчальний процес, передбачивши збільшення тривалості навчальних тижнів, зменшення обсягу аудиторних занять і збільшення обсягу самостійної роботи студентів та їх забезпечення необхідними науково-методичними матеріалами з кожної навчальної дисципліни, у т.ч. на електронних носіях. Такі кроки необхідно супроводжувати проведенням роз’яснювальної роботи серед студентів, мобілізацією їх на роботу в надзвичайних умовах.

Президія Спілки ректорів закликає вищі навчальні заклади активізувати роботу зі зміцнення ролі вищої школи у формуванні українського суспільства як єдиної цілісності, поліпшення міжрегіональної співпраці університетів тощо. Пропонуємо також у кожному навчальному закладі здійснювати заходи, спрямовані на соціальний захист і допомогу постраждалим та їхнім родинам, сприяти органам студентського самоврядування щодо організації волонтерського руху тощо.

Бажаємо Вам, шановні колеги, успіхів у новому навчальному році, вагомих здобутків у творчій та науковій діяльності, щастя, здоров’я, родинної злагоди, добра і миру.
Наша перемога – у єдності!

З повагою,
Президент Спілки ректорів Л.В.Губерський


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024