Новини

 

Конференція до 100-річчя від дня народження Л. А. Калужніна

15.07.2014
З 7 по 11 липня на механіко-математичному факультеті проходила Міжнародна алгебраїчна конференція , присвячена 100-річчю від дня народження Л. А. Калужніна.

Лев Аркадійович Калужнін був засновником і першим завідувачем кафедри алгебри та математичної логіки нашого університету, фундатором відомої у всьому світі наукової школи з алгебри та дискретної математики. Людина важкої і цікавої долі, на життєвому шляху якої були і еміграція з більшовицької Росії, і німецькі концентраційні табори, і дискримінація тоталітарної радянської держави. Він вчився у найкращих алгебраїстів Берлінського та Гамбургського університетів, отримав блискучі наукові результати, знаходячись у неволі, є унікальним володарем докторських ступенів трьох різних держав, не маючи диплома про вищу освіту. Йому належать по-справжньому фундаментальні наукові результати, що давно стали класичними й увійшли до багатьох монографій та підручників.

Проведена конференція відбулася всупереч важким обставинам, що останнім часом супроводжують нашу країну. На жаль, далеко не всі бажаючі змогли її відвідати. На конференції були присутні учасники з України, Молдови, Грузії, Росії, Білорусі, Польщі, Італії, Великобританії та Сполучених Штатів. Вони відзначали велике наукове і педагогічне значення творчого спадку професора Калужніна, згадували його непересічну особистість. Наукова програма конференції включала найновіші результати з теорії груп, теорії кілець та модулів, теорії зображень та алгебраїчної геометрії, теорії графів та комп’ютерної алгебри.
















Механіко-математичний факультет

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024