Новини

 

Коментар до Закону про вищу освіту

09.07.2014



Президент Спілки ректорів ВНЗ України, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський констатує: «новий закон передбачає суттєву автономію ту всіх сферах діяльності ВНЗ. Для університетів чи не найважливішими стануть академічна і фінансова автономії. Завдяки їм ВНЗ зможуть оперативно визначати зміст освіти і результативніше впроваджувати новітні технології у навчання. А це – необхідні умови для інноваційного розвитку університету. За словами Леоніда Васильовича, автономія є довгоочікуваною для найбільш творчих керівників, які з її допомогою підвищать якість освіти і авторитет свого закладу. А результатом буде збільшення популярності на ринку освітніх і наукових послуг.

– Але розширення автономії – це не тільки право приймати рішення, а й пропорційне зростання відповідальності за вчинені дії, - наголошує Леонід Васильович.

Створення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти він називає перевіреною європейською практикою, що добре зарекомендувала себе.

– Контроль має бути не заради контролю, а задля якісного розвитку ВНЗ. Бюрократичний тиск тільки заважає розвитку університетів, – переконаний Леонід Губерський. – Вплив має бути виключно професійним. Сподіваюся, що вітчизняне Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти буде впливати на вищі навчальні заклади саме так.

Вітає Леонід Губерський і встановлене законом обмеження до двох строків перебування на посаді керівників ВНЗ, адже не може бути «вічних» і «незамінних» ректорів.

Закон лише окреслив основні позиції реформування вищої школи, – зауважує Леонід Васильович. Попереду – величезна робота зі створення підзаконних актів, покликаних матеріалізувати законодавчі норми. Ми – працівники КНУ і Спілка ректорів ВНЗ України – готові активно брати участь у цьому процесі»

Шпальту підготував Максим Короденко, «Освіта України»

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024