Новини

 

Новий етап відносин між ВНЗ України і Польщі

23.05.2014
Нещодавно у Варшаві відбулася зустріч делегації Конференції ректорів академічних шкіл Польщі з делегацією Спілки ректорів вищих навчальних закладів України. Під час зустрічі було укладено Угоду про співпрацю. Що передбачає підписана угода та як працює Конференція ректорів академічних шкіл Польщі (КРАШП) в інтерв’ю з проректором із науково-педагогічної роботи (міжнародні зв’язки) КНУ імені Тараса Шевченка Петром Бехом.

Петре Олексійовичу, яскравим свідченням того, що Спілка ректорів ВНЗ України проводить велику роботу з розширення і поглиблення міжнародного співробітництва є підписана Угода про співпрацю між Спілкою ректорів ВНЗ України і Конференцією ректорів академічних шкіл Польщі. Що передбачає ця угода?

Як вже повідомлялося, делегація Спілки ректорів вищих навчальних закладів України, очолювана Президентом Спілки, ректором Київського національного університету імені Тараса Шевченка академіком Л.Губерським на запрошення керівництва КРАШП відвідала Польщу. Під час зустрічі з польськими колегами Леонід Васильович виступив з вітальною промовою, потім відбулося підписання Угоди про співпрацю і проведена ґрунтовна дискусія українських і польських ректорів про майбутню співпрацю.

Справді, започаткований новий етап у відносинах між Україною і Польщею в галузі освіти і наукових досліджень. КРАШП є головним повноважним представником системи вищої освіти Республіки Польща та найавторитетнішим консультативним органом польської освітянської спільноти. Укладенаугода дає можливість університетам України ефективніше і предметніше співпрацювати з навчальними закладами Польщі. Це будуть спільні академічні проекти, наукові розробки, дослідження.

Польщі виділяються чималі кошти на розвиток «східного» напрямку євроінтеграційної політики.Університетам Польщі вдалося придбати унікальне новітнє обладнання. Проте якщо в українських університетах відчувається брак такого обладнання й існує гостра проблема його придбання, то у польських колег інша проблема - немає кому працювати на цьому обладнанні.
Найближчим часом передбачаєтьсяпоїздкаукраїнських фахівців до польських університетів з метоюознайомлення з цим обладнанням і визначення пріоритетних напрямків науково-технічної співпраці.


Для українських науковців це великий плюс, а які плюси польській стороні?

Польща завжди підтримувала Україну на різних рівнях і в різних сферах. Приділяє вона велику увагу і співпраці у галузі освіти і науки. Скажімо, на зустрічі делегації Конференції ректорів академічних шкіл Польщі з делегацією Спілки ректорів ВНЗ України, окрім ректорів, були присутні міністр науки та вищої освіти Польщі Лєна Коларська-Бобінська, президент Головної Ради науки та вищої освіти Польщі Єжи Возніцький, директор Центру Східної Європи Варшавського університету Ян Малицький. Такий формат зустрічі свідчить про зацікавленість у співпраці з нами. Крім того, наші польські колеги стурбовані кількісним дисбалансом українських студентів, які навчаються у польських ВНЗ і польських студентів, які навчаються в українських вишах.

Оскільки ми тісно співпрацюватимемо з Конференцією ректорів академічних шкіл Польщі, цікаво дізнатися скільки навчальних закладів об’єднує Конференція чим відрізняється від нашої Спілки?

Конференцію ректорів академічних шкіл Польщібуло засновано 7 червня 1997 р. ректорами 73 університетів Республіки Польща. Сьогодніця структура об’єднує 108 ректорів ВНЗ, у тому числі 11 ректорів приватних університетів, а 7 навчальних закладів мають статус асоційованого членства.На відміну від нашої Спілки діяльність КРВНЗП закріплена в Законі про Вищу Освіту Республіки Польща.
Зокрема, КРАШП має право звертатися до центральних та місцевих органів державної влади з питань, що стосуються вищої освіти, науки і культури а також з побутових питань як освітянської громади в цілому, так і окремих його представників. За КРАШПтакож закріплено право з власної ініціативи висловлювати свою позиціюі надавати пропозиції з питань, вищої освіти, науки та культури.

Зі свого боку, за законом органи державної влади Республіки Польща зобов’язані консультуватися зКРАШПз питань роботи та напрямків розвитку вищої освіти, системи досліджень, фінансової допомоги студентам і аспірантам, управління університетами, підготовки кадрів та матеріально-технічної бази університетів. Принципової уваги в системі діяльності КРАШПзаслуговує те, що без її участі не може розглядатися проект державного бюджету Польщі в розділі про вищу освіту, а також будь-які законодавчі та державні нормативні акти про вищу освіту, науку і культуру. КРАШП на рівні з державними та громадськими структурами забезпечує сприяння польській освіті закордоном.

Спілка ректорів України за своїм Статутом – це всеукраїнська громадська організація і не переслідує політичних цілей, а Конференція ректорів академічних шкіл Польщі?

КРАШПє добровільним демократичним об’єднанням. Ректори, об’єднанні в КРАШП, мають право діяти в рамках зібрань ректорів різних типів вищих навчальних закладів. Членами КРАШП, окрім державних ВНЗ, можуть бути і недержавні, а професійні не вищі навчальні заклади, що мають право надавати ступінь магістра, можуть отримати статус асоційованого.
За своїм форматомКРАШП- це своєрідна конфедерація ректорів різних типів ВНЗ Республіки Польща, а саме:

Класичних університетів;
Технічних навчальних закладів;
Аграрних навчальних закладів;
Педагогічних навчальних закладів;
Медичних навчальних закладів;
Економічних навчальних закладів;
Театральних, художніх навчальних закладів;
Академії фізичного виховання;
Військових навчальних закладів;
Недержавних академічних навчальних закладів.

Які перспективи міжнародної діяльності Спілка ректорів України?

Сьогодні мова йде про оновлення існуючої угоди з Конференцією ректорів Німеччини, тривають перемовини щодо співпраці з Конференцією ректорів Франції. В перспективі планується укладання угоди про співпрацю з аналогічними організаціями Греції, Естонії, тощо.


Тетяна Воротняк, прес-центр КНУ


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024