Новини

 

Вивчення, збереження та актуалізація астрономічної спадщини

03.06.2014
29 травня в Астрономічній обсерваторії відбулося засідання Секції історії астрономії Міжнародної наукової конференції «Астрономія та фізика космосу в Київському університеті» в рамках VIII Всеукраїнського фестивалю науки. Серед учасників крім співробітників університету були представники Головної астрономічної обсерваторії НАН України, НТУУ «КПІ», Києво-Могилянської академії, Київського університету ім. М. Грінченка, Центру пам’яткознавства НАН України та УТОПІК, Науково-освітньої спілки «Майбутнє», редакції науково-популярного журналу «Країна знань» та Національного заповідника «Софія Київська». Різних за фахом дослідників об’єднала навколо себе проблема вивчення, збереження та актуалізації астрономічної спадщини. Останніми роками, після низки міжнародних заходів, у світі загострився інтерес до історії науки та техніки, до вивчення та збереження матеріальних пам’яток цієї історії. У прийнятій у 2003 р. Міжнародною Астрономічною Спілкою Вашингтонська хартія про комунікацію астрономії з суспільством зазначено, що «астрономія, збагачуючи культуру, живить науковий світогляд суспільства і зачіпає важливі питання про місце людства у Всесвіті, сприяє розвитку різних практичних галузей, вводить молодих людей у поле кількісного міркування і залучає їх до науково-технічної кар'єри. Поширення знань, які ми дізнаємося про Всесвіт є інвестицією в наших співгромадян, наші наукові заклади і наше майбутнє».

На засіданні Секції піднімались як загальні теоретичні питання (сучасні світові тенденції, міжнародні нормативні документи, напрямки та методики досліджень), так і чисто практичні питання на прикладах досліджень конкретних матеріальних та нематеріальних пам’яток. При цьому було охоплено часовий період від появи перших знайдених результатів спостережень епохи бронзи до сучасних космічних місій. Так були заслухані і обговорені наступні теми :

- Спільні розробки Міжнародної астрономічної спілки та ЮНЕСКО досліджень астрономічної спадщини,
- Гіпотези інтерпретації шумерської та єгипетської математичної астрономії ІІІ тисячоліття до н.е.,
- Вивчення палеонтологічних знахідок в Україні з ознаками астрономічної культури,
- Особливості застосування астрономічних знань при будівництві храмових споруд на прикладі Софійського собору в Києві,
- Можливість реконструкції так званої української народної астрономії,
- Створення національної електронної бази даних «Астрономи України» на порталі Української віртуальної обсерваторії,
- Київське товариство Просвіта та його роль в поширенні природничих знань серед населення,
- Внесок математиків КПІ в розвиток київської ймовірнісної школи.,
- Науковий світогляд юнацтва та науково-популярна періодика в Україні,
- Знаменні дати історії науки і космонавтики 2014 р. – дослідження та висвітлення,
- Науковий та життєвий шлях вихованця Київського університету Короля О.К.
- Сонячне затемнення 1914 року як феномен історії науки у контексті зв’язків науки і суспільства
- Етапи становлення Головної астрономічної обсерваторії НАН України (до 70-ліття з дня заснування)
- Дві найбільші катастрофи на Байконурі 1960-х років – причини замовчування.

Засідання Секції було цікавим і плідним. У результаті обговорення було прийняте рішення створити в Києві постійно діючий регулярний щомісячний Семінар з питань досліджень історії розвитку астрономії та поширення результатів цих досліджень. Усіх зацікавлених просимо звертатися до Астрономічного музею АО КНУ (AstroMuz_univ@ukr.net).

І наостанок, символічно, що Секція працювала в оновленій після ремонту Астрометричній залі Обсерваторії, де на початку ХХ століття збиралась київська Просвіта, в середині минулого століття працювала Станція візуальних спостережень штучних супутників Землі, а останнім часом виставлялись змінні експозиції Музею.








Казанцева Л. В.

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024