Новини

 

Вони шукали своє звучання… (Image Effect на RockDay2014)

29.05.2014
Молодий український рок та, власне, і молода українська музика в цілому – це явище настільки самобутнє і незвичайне, що не піддається класичному осмисленню. Це треба слухати, цим потрібно жити і співпереживати, але розказати про це досить складно.

Періодично у нас в державі організовуються різного роду фестивалі молодих виконавців, спрямовані на підтримку нових музичних напрямків і стилів, нового звучання та ідейного спрямування композицій. Окрім цього, часто такі фестивалі підтримують благодійну мету (наприклад ті, про які зараз піде мова, оголошують війну «За дітей!»), деякі з них запроваджують конкурсну програму і серед них «Живий звук» та «RockDay2014». Команда Image Effect, заснована на базі Музичної студії СПЮФ, також вирішила долучитися до цих заходів.

Вже не перший раз ми готуємо матеріал для сайту факультету від імені гурту, спробуємо і зараз максимально зберегти формат спілкування.

За недовгий час свого існування в рамках колективу народився ряд пісень, з якими хотілося поділитися з публікою, переконатися в тому, що вона сприймає і поділяє нашу ідейну спрямованість, готова відчувати і нести ці думки далі з собою, адже з самого початку створення ми взяли собі за ціль перетворити пісню у відверту розмову.

Досить велика кількість команд з України хотіли взяти участь в даних фестивалях, а тому першим етапом було відсіювання заявок організаторами. До відбіркових турів було допущено 16 колективів, що, на думку журі, вважались найсильнішими.

Згадує наш гітарист: «Настав час першого відбіркового концерту. Заходимо в концертний зал, одразу оцінюємо місце майбутнього виступу – невеличка, але достатньо обладнана сцена, місця для глядачів, балкон та окрема тераса з довгим столом ліворуч. Судячи з наявного у залі обладнання, звук тут непоганий. Бачимо своїх конкурентів – на сцені готується до виступу гурт «Массапричин» з Дніпропетровська. Вони відомі тим, що виступали у багатьох українських містах разом з поп-рок гуртом «Антитіла», і тому мають визнання слухачів по всій країні. Поряд відпочиває гурт «Барахта», який свого часу встиг заручитися підтримкою революційного майдану, та київсько-донецький гурт «Фарватер», що добре грає у специфічному стилі психоделік-рок. Один з організаторів конкурсу, ведучий радіо Джем.Фм Антон Шарапов каже, що сьогодні буде найпотужніший з усіх чотирьох відбіркових турів – всі гурти дуже сильні.

І от настає наш час. Підіймаємося на сцену і граємо першу пісню – яскраву та літню «Незнайомі». Аудиторія сприймає добре, у більшості на обличчях приємні емоції – вони щойно отримали перший заряд позитиву. Далі лунає «Маленька Лісбет» – пісня, написана під впливом романів Стіга Ларссона. Після цього від нас драматична композиція – «Пігмаліон», теж, до речі, за мотивами Бернарда Шоу. Це дуже незвичайна пісня, в якій за основу взято вальс та класичну музику, але аранжування зроблене в стилі рок. Далі йде пісня з нашого дебютного міні-альбому «Прощай» та одразу після неї прем’єра, перша інструментальна композиція під назвою «Мона», великий вплив на звучання якої має творчість відомого британського гурту «PinkFloyd».

Більшість програми вже зіграно, і треба виконувати дві фінальні пісні. Звучить невеличке інтро – одразу легко впізнати початок першого, флагманського треку – «Повернусь до життя», який свого часу лунав на фіналі конкурсу «RockSmena 2013» у Москві, та який має для нас особливе значення. І наостанок – одна з нових композицій під назвою «Інструкція», що порушує питання використання людини та ставлення до неї як до іграшки».

Звичайно, хотілося б набагато детальніше зупинитися і на кожній пісні, і на виступах, проте все ж таки рамки звіту нам цього не дозволяють зробити.

Після тижневого голосування в мережі, крізь яке нам допомагали прорватися друзі, виходимо до півфіналу. Все стає серйознішим, формат фестивалю штовхає до написання нових пісень, що, власне, і стало родзинкою того виступу. Цікаво також згадати той факт, що в рамках відбіркового фестивалю «Живий звук» публіка змогла оцінити виступи зовсім юних музикантів – маленьким рокерам ледве виповнилося по 10-12 років, дехто ще молодший.

І, нарешті фінал. В дуже складній і напруженій боротьбі виборюємо право виступу на фестивалі «RockDay2014». Весь цей час ми з друзями і поціновувачами творчості були в одній команді, адже сам формат конкурсу передбачав досить вагомий їх внесок в його результати. Велика команда студентів юридичного факультету, яка нам допомагала з усіх сил, подарувала можливість сміливо заявити: «Image Effect теж оголошує війну за дітей!»












Бондаренко Богдан та Макарчук Роман
студенти І курсу магістратури
члени СПЮФ та Image Effect


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024