Новини

 

Теоретична українська соціологія: діалог із суспільством

27.05.2014
22-23 травня 2014 р. факультетом соціології Київського національного університету імені Тараса Шевченка спільно з Інститутом соціології НАН України та Київським відділенням Соціологічної асоціації України була проведена щорічна конференція з актуальних проблем теоретичної соціології - ХІ Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю “Проблеми розвитку соціологічної теорії: наукова спадщина академіка Т. І. Заславської та її роль в соціологічному розумінні суспільства».

26798


Незважаючи на складну ситуацію в Україні, конференцію вдалось провести в форматі всеукраїнського діалогу, в якому взяли участь науковці Києва, Луганська, Львова, Одеси, Харкова. Конференцію було присвячено пам'яті академіка Т.І.Заславської (1927-2013), легендарної особистості, науковця світового масштабу, фундатора економічної соціології в СРСР, ВЦИОМу, авторки «Новосибірського маніфесту», який суттєво вплинув на перебудову радянської системи. Т.І.Заславська була організатором й президентом Соціологічної асоціації СРСР 1989-1991 рр. Заславська Т.І. народилась у Києві й провела тут перші найщасливіші роки. Її дідусь - видатний фізик Г.Г. Деметц – недовгий час у 1918 р. був ректором Київського національного університету імені св.Володимира. Т.І.Заславська підтримувала творчі академічні зв’язки з українськими соціологами, у 2008 році виступала на 5-й щорічній конференції з теоретичної соціології у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

Пленарне засідання та тематичні секції конференції було присвячено переосмисленню наукової спадщини Тетяни Іванівни Заславської, зокрема, теорії пострадянської соцієтальної трансформації та структурних перетворень суспільства. Учасники прагнули відповісти на питання про евристичний потенціал цих теорій для пояснення сучасних суспільних процесів. Ідеї та методологічні розробки трансформаційної структури суспільства, соціального механізму та рушійних сил трансформації пострадянського суспільства, аналіз стратифікації радянського та пострадянського суспільства, дослідження нової формації "ділових людей", стратегії та практики трансформаційної поведінки соціальних акторів, міждісципланарний соціально-економічний підхід до дослідження суспільних процесів – лише частина актуальних наукових розробок, які дають можливість ставити та вирішувати принципові питання суспільного розвитку.

Особливості трансформації сучасного українського суспільства, феномени довіри та недовіри до суспільних інститутів, формування нових структурних елементів суспільства та розвиток нового регіоналізму – ці теми стали фокусом дискусій пленарного засідання. На трьох тематичних секціях конференції були представлені виступити за наступними тематичними напрямками:
(І) теоретико-методологічні засади дослідження суспільства: концептуальна спадщина Т. І. Заславської; (ІІ) теорія соціальної структури та дослідження структурних змін в сучасному українському суспільстві; (ІІІ) соціологічні виміри суспільства: теоретична перспектива.

Найбільшу увагу та жваву дискусію у форматі "круглого столу" привернула тема «Феномен майдану як індикатор та чинник суспільних змін в Україні». На підставі експертних оцінок й результатів досліджень у форматі круглого столу відбулась спроба осмислення того, чим став й чим не був Майдан для суспільства України та її різних регіонів, векторів розколу та можливої солідаризації українського суспільства – найактуальніша на сьогодні проблематика, визначення якої дає можливість просуватись у питаннях знаходження виходу з суспільної кризи. В круглому столі, який вела проф.О.Куценко (зав.каф.соціальних структур та соціальних відносин КНУ) взяли участь більше сорока соціологів. Ключовими диспутантами були І.М.Бекешкіна (фонд "Демократичні ініціативи", Київ), І.Ф.Кононов (ЛНУ ім.Шевченка, Луганськ), Є.І.Головаха (заст.директора ІС НАН України, Київ), В.І.Сусік (Львівський національний університет ім.І.Франка), В.І.Паніотто (директор КМІС, Київ), А.П.Горбачик (декан факультету соціології Київського національного університету імені Тараса Шевченка), О.Злобіна (проф., ІС НАН України, Київ) П.В.Кутуєв (проф.НУ «КПІ», Київ), О.В.Князєва (ОНУ ім.Мечникова, Одеса). Також були обговорені особливості проведення соціологічних досліджень під час військової агресії в суспільстві, публічної участі соціологів як експертів в сучасних суспільних процесах, обговорення "Меморандуму соціологів", який було прийнято на круглому столі "Регіони України: що нас роз’єднує та об’єднує?", який відбувся за організацією проф. Куценко О. у квітні 2014 р. (режим доступу: www.sau.kiev.ua/docs/20140516-1.doc)


С.С.Бабенко
к.с.н.,доцент, відп.секретар конференції
доцент кафедри соціальних структур та соціальних відносин



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024