Новини

 

Зустріч ректорів ВНЗ України та Польщі

20.05.2014
19 травня 2014 р. у Залі Сенату Варшавського університету відбулася зустріч делегації Конференції ректорів академічних шкіл Польщі з делегацією Спілки ректорів вищих навчальних закладів України.

Офіційна зустріч делегацій відбулася за участю:
делегації Спілки ректорів Україниу складі – Президента Спілки ректорів ВНЗ України, ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леоніда Губерського, першого віце-президента Спілки, ректора Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова Віктора Андрущенка, ректора Національного університету «Львівська Політехніка» Юрія Бобала, ректора Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Степана Мельничука, проректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Петра Беха.

Делегацію Конференції ректорів Польщі представляли: Президент Конференції, ректор Сілезського університету в Катовіцах Веслав Баниш; віце-президент Станіслав Бєлецький – ректор Лодзького технічного університету; Ришард Зімак – ректор Музичного університету ім. Ф.Шопена; Марчина Палиса - ректор Варшавського університету; Томаш Шапіро – ректор Економічного університету «Головна економічна школа»; Марек Кравчик – ректор Варшавського медичного університету; Станіслав Дзеконський – ректор Університету кардинала Стефана Вишинського у Варшаві; Вітольд Бєлецький – ректор Університету ім. Леона Козмінського; Ян Лашчико – ректор Академії спеціальної педагогіки ім. Марії Гжегожевської; Тадеуш Венцковський – ректор Вроцлавського технічного університету; Томаш Мічко – ректор Музичної академії ім. Кароля Шимановського; Ян Шмідт – ректор Варшавського технічного університету; Софія Високінська – проректор з міжнародного співробітництва Лодзького університету; професор Збігнєв Марчіняк – (Варшавський університет); Марек Шиндель – проректор з міжнародного співробітництва Варшавського університету природних наук; професор Андрій Красневський – Генеральний секретар KРАШП.

У зустрічі також взяли участь:
• Професор Лєна Коларська-Бобінська – міністр науки та вищої освіти Польщі;
• Професор ЄжиВозніцький, – президент Головної Ради науки та вищої освіти Польщі;
• Владислав Каневський – Тимчасовий повірений у справах України в Республіці Польща;
• Ян Малицький, – директор Центру Східної Європи Варшавського університету;
• Ірина Дегтярьова – докторант Дніпропетровського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України.

З вітальним виступом до присутніх звернувся Президент Конференції ректорів Польщі Веслав Баниш. Міністр науки та вищої освіти Польщі Лєна Коларська-Бобінська своєму виступі наголосила на виключній важливості зустрічі для розвитку систем вищої освіти обох країн. Президент Спілки ректорів України Леонід Губерський розповів про пріоритетні напрямкирозвитку української вищої школи.Прозвучали також виступи Президента Головної Ради науки та вищої освіти Єжи Возніцького, ректорів українських і польських університетів.

Відбулася офіційна церемонія підписання Угоди про співпрацю між КРАШП і Спілкою ректорів ВНЗ України. Після чого відбулася широка дискусія на тему розвитку вищої освіти і науки у Польщі та в Україні, зокрема в контексті останніх подій в нашій країні, були обговорені перспективи співробітництва, а також інші актуальні питання.

Українська делегація вручила кожному польському учаснику зустрічі пам’ятні медалі, ювілейне видання «Кобзаря» Тараса Шевченка, DVD з піснями на його вірші та інші сувеніри.

Виступ Президента Спілки ректорів вищих навчальних закладів України Л.В.Губерського на зустрічі з Конференцію ректорів академічних шкіл Польщі

Високоповажна пані Міністре!
Шановний пане Президенте Конференції ректорів!
Шановний пане Президенте Головної Ради!
Шановний пане ректоре!

Пані і панове!

Дозвольте від імені делегації Спілки ректорів ВНЗ України висловити щиру вдячність за запрошення взяти участь у зустрічі, яка передбачає обговорення і підписання Угоди між Спілкою ректорів України і Конференцією ректорів академічних шкіл Польщі. На цій зустрічі, як вже зазначено, буде підписана Угода про наше Співробітництво.

Безумовно, це стане свідченням якісно нового етапу у відносинах між Україною і Польщею у галузі освіти і наукових досліджень.

Наша зустріч набуває особливого значення в ці непрості для України часи. Користуючись цією нагодою хочу висловити керівництву Республіки Польща, нашим університетським колегам, всьому польському народу вдячність за солідарність і всебічну підтримку, яку Україна відчуває впродовж цього періоду.

Водночас, я хотів би перепросити Вас, дорогі друзі, за ті незручності створені з нашого боку щодо приїзду нашоїделегації.
Шановні колеги!Впродовж багатьох років Україна і Польща мають тісні політичні, економічні і гуманітарні зв’язки, зокрема і в освітній сфері. Сьогодні понад 120 університетів України співпрацюють з університетами Польщі. Ця співпраця переважно охоплює усталені форми співробітництва, такі як обмін студентами, аспірантами, професорами, участь у європейських і міжнародних проектах, науковихдослідженнях, конференціях,подвійне дипломування, тощо.

Ми високо цінуємо досвід і авторитет польських університетів на Європейському просторі вищої освіти, адже саме вони часто виступають ініціаторами і координаторами багатьох міжнародних проектів.

Варто зазначити, що за роки незалежності України наші провідні університети значно підвищили свій науковий потенціал, зарекомендували себе на світовій арені, увійшовши до міжнародних рейтингів.

Враховуючи досвід нашого співробітництва та потужності університетів України і Польщі, вважаємо за необхідне надати нового якісного поштовху нашій співпраці. Особливої ваги в сучасних умовах набувають питання поглиблення нашої співпраці в гуманітарній сфері, реалізації спільних інноваційних проектів, зближенні наших народів у Єдиному Європейському просторі. Переконаний, що ці питання стануть предметом плідного обговорення на нашій зустрічі.

Щиро дякую за увагу!










Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024