Новини

 

Завершився ІІІ Міжнародний театральний фестиваль студентських робіт «КАТАРСИС»

18.04.2014
Сонячними весняними днями 5-11 квітня у стінах КНУ імені Тараса Шевченка та на театральних майданчиках міста відбувся ІІІ Міжнародний студентський театральний фестиваль «Катарсис: Європейський вибір». Театральне мистецтво як засіб висловити свої найпотаємніші думки й сподівання, проводити вільний від занять час у творчому пошуку — ця ідея припала до душі багатьом студентам столиці. Уже втретє фестиваль об’єднує обдаровану, творчу молодь Університету навколо ідеї створення вільного Art-простору для обміну креативними ідеями та досвідом.

Особливістю цьогорічного фестивалю, за словами його куратора та засновника студента магістратури факультету психології Олексія Коваленка, стала розширена конкурсна програма. Можливість доторкнутися до мистецтва, попрацювати над глибокими філософськими текстами, відчути культурний доробок європейських літераторів отримали всі учасники цьогорічного фестивалю, що тривав впродовж майже п’яти днів. Свої творчі роботи на ньому представили студенти тепер уже п’яти державних вишів Києва: КНУ імені Тараса Шевченка; НАУ; НТУУ КПІ; НАМУ імені П. І. Чайковського; КІМ імені Р.М. Глієра; КНУТКіТ Імені І. К. Карпенка-Карого. Сучасна і класична музика у професійному виконанні студентів музичних вишів зайняла достойне місце між театральними постановками і показами.

Розпочався фестиваль показом робіт на вільні теми на відкритому повітрі – Open Air тривав кілька годин, протягом яких серед першої весняної зелені на паркових майданчиках й доріжках Університетського відкритого простору грали й співали, танцювали, показували фокуси. Серед героїв Open Air були італійські маски, справжні балерини на пуантах, живі скульптури та багато іншого, що зачаровувало гостей та жителів міста, які ставали глядачами незвичних інтермедій.












У рамках фестивалю було представлено культуру восьми країн Європи: Швейцарії, Норвегії, Німеччини, Чехії, Франції, Італії, Австрії, Греції. Важливим етапом розвитку фестивалю стало залучення до співпраці з фестивалем європейських культурних та дипломатичних інституцій, зокрема Посольства Швейцарії в Україні; Посольства Королівства Норвегії в Україні; Італійського інституту культури у Києві; Чеського центру у Києві; Гете - інституту у Києві.

Офіційне відкриття Фестивалю відбулося у стінах Мистецького салону КНУ імені Тараса Шевченка за участі дипломатів та представників європейських культурних інституцій, студентів та викладачів КНУ.




















Фестиваль відкрила молодіжна група молодого колективу Театру Символ Драми Факультету психології із виставою «Іфімеда в Авліді» за давньогрецьким драматургом Євріпідом (режисер: Олексій Коваленко). Вистава була присвячена пам’яті «Небесної Сотні».






Також на відкритті відбулася презентації команд-учасниць цьогорічного фестивалю – кожен з учасників презентації мав відповісти на запитання, що означає театр в його особистому житті. Відповіді пролунали в діапазоні від «сенс мого життя», «моя любов» до «засіб відтворити й зрозуміти цей світ».




На завершення свята пролунав невеликий концерт Біг Бенду кафедри джазової музики Київського інституту музики імені Р. М. Глієра.




Загалом фестиваль цього року привернув увагу широкого кола глядачів, отримав схвальну оцінку європейських партнерів та був визнаний унікальним у своєму роді. У майбутньому організатори планують розширювати коло партнерів та друзів фестивалю. Адже актуальне та щире мистецтво студентів-ентузіастів – не знає меж.

Олексій Коваленко, організатор фестивалю

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024