Новини

 

Французька весна у Київському університеті

14.04.2014
Цього року Французька весна вкотре завітала до Київського університету імені Тараса Шевченка, пропонуючи студентам, викладачам та всім закоханим у французьку мову цілу низку заходів. Так, 20 березня 2014 р. у Жовтому корпусі відбулося святкування Міжнародного дня франкофонії. З цієї нагоди було проведено Письмовий марафон, що тривав з 10.00 до 17.00. Організаторами конкурсу були Посольство Франції в Україні, Асоціація викладачів французької мови України (АВФМУ), Франкофонна Асоціація України (ФАУ) та кафедра французької філології Інституту філології КНУ.

На урочистому відкритті були присутні та виступили з вітальними промовами надзвичайний та повноважний Посол Франції в Україні, пан Ален Ремі, аташе з питань французької мови Посольства Франції, пані Віржіні Вільшанж, заступник директора Інституту філології з навчально-методичної роботи С.Г. Саєнко, завідувач кафедри французької філології, проф. Г.Г. Крючков. Посол Франції особисто оголосив та вручив нагороди переможцям конкурсу «Французька мова та франкофонія 2014», першу премію в якому отримала студентка ІІІ курсу кафедри французької філології Катерина Грицайчук, яка також посіла друге місце у Всеукраїнській студентській олямпяаді з французької мови.

Впродовж усього дня організаторами Марафону, серед яких, у першу чергу, слід зазначити пані Вільшанж, лектрис Посольства Франціїї — Жеан Ельмрабет та Шарлін Бернар, а також викладачів кафедри французької філології — Т.М. Гейко і Т.М. Бурмістенко, було запропоновано безліч цікавих завдань та ігор, як-от написання сучасної інтерпретації казки чи відгадування значення певних французьких виразів за малюнками. Загальна атмосфера свята була дуже творчою та дружньою. Для марафонців організували і можливість підживитися – їм було запропоновано безліч смачних наїдків. Закінчилось це святкування на веселий ноті – всі разом заспівали на караоке декілька французьких пісень. У цілому, враження учасників були дуже позитивними – за весь день всі встигли роззнайомитись і потоваришувати.

Марафон на честь святкування Міжнародного дня франкофонії завершився офіційним прийомом у резиденції Посла Франції в Україні, на який були запрошені учасники та організатори Марафону. Протягом вечора учасники мали змогу поділитись своїми враженнями від Марафону, обмінятись творчими ідеями та поспілкуватись із цікавими гостями. Отже, ця подія стала новим виявом чудової традиції святкування Міжнародного дня франкофонії в нашому університеті.

Але на цьому свято французької мови не скінчилося. 28 березня було підбито підсумки конкурсу “Створи нове французьке слово”. Цей конкрс проводився АВФМУ та Французьким центром Інституту філології на підтримку інціативи Міністерства культури та комунікації Франціїї. Учасникам конкурсу, їх виявилося близько 20, пропонувалося виявити талант у сфері французької неології та представити новотвори на розсуд своїх товаришів. За результатами голосування переможцями стали студентки 3-го курсу кафедри французької філології Смирнова Ангеліна (слово “chuchomanger” - потайки їсти) та Панасенко Вікторія (слово “medvediever” - засинати під час чогось важливого), які отримали книжкові винагороди від організаторів.

Студенти кафедри французької філології мають також і незаперечні поетичні таланти. Так, студентка 1 курсу — Єлизавета Новак здобула третю премію у конкурсі поетичного перекладу, який восьмий рік поспіль проводився АВФМУ за сприяння Посольства Канади в Україні. Цього разу конкурсантам було запропоновано для перекладу добірку творів Тараса Шевченка на честь двохсотрічного ювілею з дня його народження. На думку журі, Ліза майстерно передала кобзареве слово французькою мовою, за що отримала нагороду від Посла Канади у Белграді, пана Романа Ващука, та радника з політичних питань Посольства Канади в Україні, пані Анн Матсон Гаус. Вручення нагороди відбулося 31 березня 2014 р. У Посольстві Канади в Україні.

І нарешті, 10 квітня 2014 р. студенти та викладачі Інституту філології радо привітали професора Сорбонни (Париж-ІІІ), Жана-Іва Герена, який виступив перед франкомовною громадою з лекцією “Бунт та демократія Альбера Камю”. Захід було організовано за ініціативи Відділу культурного співробітництва Посольства франції в Україні та Французького культурного центру в Україні та за підтримки кафедри французкої філології та Французького центру Інституту філології. Серед організаторів від французької сторони на лекції були присутні аташе з питань французької мови Посольства Франції, пані Віржіні Вільшанж, та виконавчий директор Французького культурного центру в Україні, пан Франкі Бландо, а з української — завідувач кафедри французької філології, проф. Г.Г. Крючков, та директор Французького центру ІФ, доц. Т.М.Гейко. Доповідь французького викладача літератури захопила українських слухачів своєю щирістю та актуальним звучанням, що перетворилася на жваве спілкування з аудиторією.
Отже, Французька весна триває!












Тетяна Гейко
директор Французького центру
Інституту філології

Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024