Новини

 

Філологи готуються до співпраці з університетом м. Тюбінґен (Німеччина)

09.04.2014
07.04.2014 відбулася зустріч керівництва Інституту філології з представниками філософського факультету університету м. Тюбінґен (Німеччина). Мета зустрічі − підготовка договору про наукову співпрацю та обмін студентами.

Університет міста Тюбінґен – один із найстаріших та найвідоміших університетів Європи, заснований у 1477 р. З його стін вийшли Геґель, Шеллінґ, Гельдерлін та багато інших всесвітньо відомих вчених, письменників, громадських діячів.

Цікаво, що у Тюбінґені проживають 86 000 мешканців, серед них 28 500 – студенти університету, в тому числі й закордонні. На семи факультетах університету працюють 450 професорів та 4000 науковців. Студентам пропонуються 280 спеціальностей: від єгиптології до клітинної нейрології. Серед важливих досліджень – проблеми імунології, онкології, екології. Університет співпрацює з 150 навчальними закладами з 45 країн світу.

Університет Тюбінґена виборов титул «Excellence-University“ і тому належить до 11 «елітних» університетів Німеччини, що мають особливе фінансування для розвитку своїх наукових досліджень.

Філософський факультет університету створено у 2010 р. із 4 факультетів: історії, філософії, філології та культурології, наразі факультет складається із 5 відділень: 1) старовини та культурології, 2) сходознавста, 3) історії, 4) нової філології, 5) філософії, риторики, медій.

У складі Відділення нової філології – 5 семінарів (кафедр): німецької мови та літератури зі скандинавістикою; англійської мови та літератури з американістикою; романістики; славістики; мовознавства та комп‘ютерної лінгвістики.

Наразі кафедра славістики університету м. Тюбінґен координує міжнародний трирічний проект ТрансСтар за підтримки ЄС, участь у якому бере й наш Інститут філології. Власне, до нас завітали науковий керівник цього міжнародного проекту професор славістики Шамма Шагадат і координатор проекту Клаудія Дате.

Від нашого Інституту проектом опікується кафедра теорії та практики перекладу, котра стала ініціатором зустрічі та підготовки договору про співпрацю. Детальніше про проект див.:


Сподіваємося, що договір буде підписано і наші науковці та студенти отримають нові можливості.

Марія Іваницька, Інститут філології

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024