Новини

 

Науковий потенціал економічного факультету постійно зростає

07.11.2003
Економічному факультету нещодавно виповнилося 59 років. Звичайно-це не кругла дата, але пройдено певний рубіж - більш ніж півстоліття ефективно працює факультет, готуючи і випускаючи із своїх стін висококваліфікованих економістів, політиків, громадських діячів, яких знає вся Україна та весь світ. Хочеться акцентувати увагу саме на науковій діяльності економічного факультету, оскільки саме вона є рушієм розвитку будь-якої навчальної установи, освіти і науки в країні, стимулятором науково-технічного прогресу, розвитку економіки країни і людства в цілому.

Економічний факультет був організований у 1944 році. На факультеті працювали відомі українські вчені-економісти: професори І.В.Вернадський, М.Х.Бунге, Г.М. Цехановецький, М.І.Зібер, А.Я.Антонович, Д.І.Піхно, О.Д.Білімович. Нині працює академік НАН України, проф. А.А. Чухно. Очолює факультет доктор економічних наук, професор Віктор Дмитрович Базилевич.

У структурі економічного факультету налічується 7 кафедр, що забезпечують викладання основних та спеціальних дисциплін і здійснюють науково-дослідну роботу: економічної теорії; теоретичної та прикладної економіки; обліку та аудиту; фінансів, грошового обігу та кредиту; міжнародної економіки; менеджменту інноваційної та інвестиційної діяльності; економічної кібернетики.

Нині економічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка – провідний в Україні з підготовки кадрів економістів та менеджерів вищої кваліфікації. Згідно із Законом України “Про вищу освіту”, вона здійснюється за ступеневою системою – бакалаври, спеціалісти та магістри. Підготовка фахівців ведеться за вісьмома спеціальностями: економічна теорія, менеджмент організацій, фінанси, банківська справа, облік та аудит, економіка підприємства, міжнародна економіка, економічна кібернетика.

Важливою ланкою наукової діяльності факультету є підготовка науково-педагогічних кадрів в аспірантурі та докторантурі. Зараз на економічному факультеті навчається 112 аспірантів та 8 докторантів.

Одним з гарантів якості навчального процесу на економічному факультеті є його професорсько-викладацький склад. Навчально-виховний процес забезпечують 5 академіків НАН України та галузевих академій наук, 21 доктор наук, професор, 60 кандидатів наук, доцентів та 55 асистентів, серед яких 14 кандидатів наук.

Основним набутком науково-дослідної роботи стало створення на факультеті Центру економічних досліджень. Науково-дослідна робота виконується в рамках Комплексної наукової програми Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Наукові проблеми державотворення України” по темі “Теорія і практика соціально-економічного розвитку в умовах ринкових перетворень” (науковий керівник теми - член-кор. АПН України, д.е.н., професор Черваньов Д.М.), у виконанні якої приймають участь всі кафедри економічного факультету.

На факультеті сформувалися і діють дві наукові школи:

1.Інноваційно-інвестиційна політика та системи менеджменту її реалізації (керівник: Черваньов Д.М., д.е.н., проф., член-кор. АПН України).

2.Утворення, функціонування, розвиток і трансформація економічних систем (керівник: Чухно А.А., д.е.н., проф., академік НАН України).

Про авторитет економічного факультету, професійний рівень професорсько-викладацького складу свідчить участь науковців у підготовці щорічних доповідей Президента України з питань економіки, в розробці програм діяльності Кабінету Міністрів України, у написанні науково-аналітичних доповідей до Верховної Ради України, а також підготовка пропозицій щодо удосконалення законодавчої бази з питань економічної політики і регулювання національною економікою, власності та інвестицій, з проблем приватизації майна державних підприємств, аналітичних записок до Міністерства фінансів України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету статистики України.

За останні 5 років викладачі факультету опублікували 24 підручники, 20 монографій, 96 навчальних посібників, біля 900 наукових статей. Розроблено 23 нових нормативних курсів та 42 нові спецкурси. Серед них: ”Глобалізація та економічна політика держави”, „Теорія світового господарства”, „Прикладна економетрика”, „Моделювання та аналіз економічних систем”, „Корпоративне управління”, „Менеджмент інформаційних систем (електронна комерція)”,”Актуальні проблеми теорії грошей”, ”Маркетинг у банку”, „Ризики у підприємницькій діяльності”, „Управління експортно-імпортними операціями”. ”Фінансові проблеми малого і середнього бізнесу”, „Сучасні проблеми власності та іх ефективність” та ін.

На економічному факультеті працюють 2 спеціалізовані Вчені ради із захисту докторських та кандидатських дисертацій за наступними спеціальностями: економічна теорія; економічна історія та історія економічної думки; економіко-математичне моделювання; фінанси, грошовий обіг та кредит; підприємництво, менеджмент та маркетинг; організація управління, планування і регулювання економікою. За останні 5 років було захищено 10 докторських та 50 кандидатських дисертацій, серед них докторами наук стали наступні співробітники економічного факультету: завідувач кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту проф. Лютий І.О., завідувач кафедри теоретичної та прикладної економіки проф. Шегда А.В., завідувач кафедри інвестиційного та інноваційного менеджменту проф. Євтушевський В.А., Варналій З.С., Діденко М.М., Циганов С.А.

Факультет активно налагоджує міжнародні зв’язки, працюючи в рамках міжуніверситетських та міжфакультетських угод. За останні роки факультет уклав ряд угод з такими вузами: Бременський університет (Німеччина), Карлов університет (Чехія), Московський державний університет імені М.В.Ломоносова, Санкт-Петербурзький державний університет, Університет прикладних наук м. Шмалькальден (Німеччина), Ягеллонський університет (Польща), Варшавська Вища школа менеджменту (Польща), Університет міста Тампере (Фінляндія), Університет імені Святого Клімента Охрідського (Болгарія). Факультет приймає також участь у реалізації проектів програми ТЕМПУС Європейського Союзу. Економічний факультет підтримує стабільні наукові зв′язки із зарубіжними вузами-партнерами.

Міжнародне співробітництво розвивається у таких формах:
  • участь в реалізації спільних проектів;
  • участь науковців факультету у міжнародних конференціях, семінарах, літніх школах;
  • наукові стажування та читання лекцій за кордоном;
  • спільні наукові та учбові видання;
  • навчання студентів та аспірантів за кордоном.

    Науковці факультету співпрацюють з міжнародними громадськими фондами „Відродження”, Fulbright, IREX, CEUME (Міжнародний американсько-польсько-український консорціум з вдосконалення бізнес-освіти).

    Основними напрямками наукових досліджень на економічному факультеті є теоретичні основи дослідження структурних, інноваційно-інвестиційних, інституціональних, фінансових та зовнішньоекономічних факторів соціально-економічного розвитку України, розробка концепції соціально-економічного розвитку України в умовах ринкових перетворень.

    У результаті науково-дослідної роботи на економічному факультеті розроблено: основні положення концепції соціально-економічного розвитку України на період 2002-2012 рр.; критерії порівняльного аналізу структурних та інституційних змін в економіках, що трансформуються; рекомендації щодо формування інноваційно-інвестиційної моделі сталого економічного зростання в Україні; пропозиції щодо реформи міжбюджетних відносин, запровадження бюджетів розвитку на державному, регіональному та місцевому рівнях; результативні узагальнюючі показники господарської діяльності в окремих галузях народного господарства; пропозиції щодо роздержавлення природних монополій, трансформації структури підприємств-монополістів; моделі реструктуризації підприємств агропромислового комплексу; проекти нових положень (стандартів) бухгалтерського обліку і фінансової звітності на основі стандартизації та гармонізації обліку і статистики; теоретичні засади стратифікованого випадкового відбору, кластерного, систематичного, подвійного відбору для проведення соціально-економічних вибіркових обстежень; методи оцінки доходності та ризику на нових європейських ринках акцій, прогнозування зовнішньоторговельного сальдо України; рекомендації щодо прискорення процесу інтеграції України у європейський економічний простір. Науковці економічного факультету є відповідальними редакторами та членами редакційних колегій наступних фахових видань з економіки:
  • „Вісник. Економіка” Київського національного університету імені Тараса Шевченка
  • „Фінанси України”
  • „Банківська справа”
  • „Вісник. Страхова справа ” Академії праці і соціальних відносин
  • „Теорія мікро і макроекономіки”

    Всі вище перераховані наукові здобутки викладачів економічного факультету зовсім не виключають тієї істини , що наукою повинні займатися і студенти. Саме за науковою діяльністю студентів пильно слідкує декан – професор Віктор Базилевич. Розмах наукової діяльності студентів та аспірантів на факультеті просто вражає. А дійсно, чому б і не так? Завдяки енергійним зусиллям декана факультету та при постійній підтримці Ректора Університету академіка НАНУ Віктора Васильовича Скопенка на економічному факультеті створено всі передумови для зростання наукової діяльності студентів, аспірантів та молодих вчених: величезний бібліотечний фонд, наявність сучасних інформаційних систем та технологій, нові прогресивні методики викладання навчальних дисциплін, можливість брати участь не лише у вітчизняних, а й у міжнародних наукових заходах, різноманітні форми заохочень студентів-активістів. Звичайно, при такому підході до справи виникають адекватні результати: постійні перемоги студентів на Всеукраїнських олімпіадах з економіки, отримання іменних стипендій та грантів на навчання закордоном, постійна участь студентів-економістів у наукових конференціях та семінарах, продуктивна діяльність Наукового товариства студентів та аспірантів (НТСА) економічного факультету.

    У 2002/2003 навчальному році переможцями Всеукраїнських олімпіад з економіки стали 20 студентів – економістів, іменні стипендії (імені Карла Маркса, імені М.І. Туган-Барановського, АКБ „Надра”, АКБ „Правекс-банк”) отримали 25 студентів. 17 студентів економічного факультету навчались за кордоном (Бременському університеті (Німеччина), Університеті прикладних наук м.Шмалькальден (Німеччина), Карловому університеті (м. Прага, Чехія)). В рамках студентської програми „Акт на підтримку свободи” протягом 2002/2003 академічного року в університетах США навчалися 3 студенти (Університет Вісконсін-Марінет, Меривіль Коледж, Старий Домініканський університет). У міжнародних, всеукраїнських та міжвузівських наукових конференціях взяли участь 272 студенти та аспіранти. Студентами та аспірантами опубліковано 150 наукових статтей. На факультеті плідно працює Наукове товариство студентів та аспірантів (НТСА).

    НТСА економічного факультету організувало та провело наступні заходи: тренінги з курсу “Психологія у бізнесі” (Альянс Клуб), конференцію англійською мовою “Актуальні проблеми економіки України”, презентацію програми підтримки студентів “Відкрий себе” (Open Up) компанії Nestle-Україна, створення спільно із Київським національним економічним університетом, Національним технічним університетом “КПІ”, Національним університет “Києво-Могилянська Академія” “Молодіжного клубу економічних дискусій”. У рамках проведення Міжнародної науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Шевченківська весна” варто також відзначити активну роботу секції економічного факультету “Сучасні тенденції розвитку економіки у глобальному середовищі”. Економічний факультет мав найбільшу кількість доповідачів на Міжнародній науковій конференції студентів, аспірантів і молодих вчених “Ломоносов - 2003” (МДУ ім. М. В. Ломоносова, м.Москва) серед факультетів та інститутів нашого Університету. Активісти НТСА взяли участь у міжнародній конференції „Стратегічне партнерство України та Польщі: економічний аспект” (Вища школа економіки, м. Варшава, Польща).

    Отже, завдяки підвищенню наукового потенціалу зростає творча активність студентів та аспірантів, вони залучаються до вирішення актуальних проблем сучасної науки, зберігається і розвивається єдиний науково-освітній простір, встановлюються контакти між майбутніми колегами – все це стовідсотково призводить не тільки до зростання слави нашого Університету, але й розвитку освіти та науки, процвітання України, підвищення її міжнародного авторитету. І ми дуже пишаємося, що економічний факультет робить свій вагомий внесок у цю величну справу.

    Олександр Рожко,
    Голова Наукового товариства
    студентів та аспірантів Університету
  • Інформаційно-обчислювальний центр університету

    © Всі права захищені 1995-2024