Новини

 

«Дайте мені тисячу років — і я розмалюю небо»: Іван Марчук відкрив у КНУ свою «Шевченкіану»

20.03.2014
19 березня у Червоному корпусі відбулося відкриття унікальної виставки всесвітньо відомого українського художника Івана Марчука. До Мистецької галереї завітали викладачі та студенти КНУ, молоді художники та мистецтвознавці. Митця привітали ректор Шевченкового університету Л. В. Губерський та проректор з науково-педагогічної роботи В. А. Бугров. У своєму слові Іван Марчук розповів про довгу й складну історію зародження циклу «Шевченкіани», ідея якої пережила нищівну радянську критику і роки невизнання. Художник згадав, як більше року читав Кобзар із олівцем і підкреслював ті рядки, що з’являлися йому в образах. Тоді, розпрощавшись із міським життям і виїхавши по натхнення до села, митець замислив створити 100 картин. Він разом із Кобзарем вбирав у себе той особливий сільський плин життя, осимлював ту сільську непросту людську долю та, за власним зізнанням, буквально злився з образом Шевченка. Одним із наскрізних мотивів циклу Івана Марчука, як і в самого Шевченка, стала жіноча доля.

У підсумку «Шевченкіана» складається із 42 експресивних, вражаючих полотен, виконаних у неповторній техніці, яку сам художник жартома називає «пльонтанізмом» — від «пльонтати» або ж «плести», адже кожне зображення ніби сплетене з сотень і тисяч деталей. На жартівливе запитання Леоніда Васильовича Губерського, чи дорівняється кількість полотен до запланованої сотні, Іван Степанович відповів, що все вирішує час: «дайте мені тисячу років, і я розмалюю небо». Разом із «Шевченкіаною» у КНУ також експонуються картини Івана Марчука з циклу «Мальовнича Україна».

Університет подарував митцеві ювілейне видання «Кобзаря» і блискуче виконання фольклорним ансамблем «Роксоланія» Інституту філології улюбленої пісні Шевченка «Стоїть явір над водою». А донька Івана Марчука скрипалька Богдана Півненко привітала батька «Мелодією» Мирослава Скорика, під яку художник любить писати картини.
























Прес-центр

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024