Новини

 

До уваги студентів та аспірантів гуманітарних спеціальностей

17.03.2014
Оголошується прийом заявок на участь у двосторонньому проекті обмінів між Київським національним університетом імені Тараса Шевченка та університетом-партнером міста Констанц (Німеччина) на тему:

«Сталінізм та націонал-соціалізм: історичне вивчення та осмислення в Німеччині та Україні» / Stalinismus & Nationalsozialismus: Historische Spurensuche und Aufarbeitung in Deutschland und der Ukraine

Проект має на меті обмін знаннями та досвідом студентів й молодих науковців з найбільш гострих питань історії ХХ століття для обох наших країн та пошук спільних шляхів осмислення і подолання цього важкого спадку. Перелік проблем включатиме історію геноцидів ХХ ст. – Голодомору та Голокосту, аналіз стратегій панування сталінського та гітлерівського тоталітарних режимів у їх порівнянні, а також основні наративи Другої Світової війни, серед яких – окупаційна політика, примусова праця, доля військовополонених тощо. Об’єктами уваги стануть також питання історичної пам’яті про ці події у сучасній Україні та Німеччині.

Проект здійснюється за фінансової підтримки Німецької служби академічних обмінів (DAAD) як переможець конкурсу в рамках програми «Підтримка демократії в Україні» на 2014 р.

Проект буде реалізований у вигляді двох тижневих робочих зустрічей його учасників відповідно у Києві та Констанці, під час яких відбуватиметься низка семінарів-дискусій за участі вчених-експертів, тематичних екскурсій та фахових обговорень певного кола проблем з метою підготовки узагальнюючої документації проекту. Від кожного з часників очікується попередня підготовка та активна участь в усіх заходах проекту, включно із авторським написанням певного тексту, який увійде до колективної публікації матеріалів проекту двома мовами – українською та німецькою.

Київська частина проекту триватиме 7-14 серпня 2014 р., Констанцська – на початку жовтня 2014 р. (дати уточнюються).

Вимоги до претендентів: добре знання німецької мови на рівні не нижче B2 (усі заходи, у т.ч. у Києві, відбуватимуться німецькою мовою), достатня мотивація участі у проекті.

Заявки на участь повинні включати складені німецькою мовою такі документи:
1. Коротку інформацію про заявника (бажано у табличному вигляді CV – Curriculum Vitae) із зазначенням своїх контактних даних (електронна адреса, телефон)
2. Мотиваційний лист обсягом 1-2 стор. тексту із зазначенням причин зацікавлення проблематикою, ступеню обізнаності з нею та очікувань від участі у проекті.

Заявки надсилати до 1 квітня 2014 року керівникам проекту:
доц., к.і.н. Олексанру Федоровичу Іванову aivanov050@gmail.com
старш. наук. спіроб., к.і.н. Кобченко Катерині Аркадіївні katrusiak@gmail.com
(на дві адреси одночасно)

На підставі надісланих заявок та у результаті проведених німецькою мовою співбесід, час і дата яких буде повідомлено кожному претенденту додатково, відбудеться відбір учасників у кількості 8 осіб.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024