Новини

 

Відбудеться Академічна дискусія "Концепти Тараса Шевченка"

03.03.2014
4 березня 2014 р. з 13.00 до 15.00, відбудеться Академічна дискусія "Концепти Тараса Шевченка" на виконання Плану заходів Київського національного університету імені Тараса Шевченка з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Запропонована Академічна дискусія є 10-ю у рамках проекту «Українська гуманітаристика: діалог культур між Сходом і Заходом», ініційованого Інститутом філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, за підтримки журналу світової літератури «Всесвіт».
Мета нинішньої дискусії - визначити ключові концепти особи і творчості Тараса Шевченка і сучасній гуманітаристиці на перехресті філософії, літературознавства, археології і мистецтвознавства. Та осмислити актуальні запити сьогодення в осмисленні постаті Митця.
Серед питань, що плануються для обговорення: літературознавче осмислення Тараса Шевченка та вектори рецепції його творчості в сучасних англомовних перекладах (в аспекті новітніх компаративістичних перекладознавчих підходів), поле філософського прочитання спадщини Тараса Шевченка, минуле і сьогодення мистецької Шевченкіани.
До участі зголосилися:
акад. Микола Жулинський (Інститут літератури НАН України, директор), д.філос.н. Сергій Йосипенко (Інститут філософії НАН України, завідувач відділу історії філософії України), канд. істор.н. Ігор Гирич, (Інститут історії НАН України, завідувач відділу джерел з історії України ХІХ – поч. ХХ ст., головний редактор журналу «Пам'ятки України»), канд. філол. наук. Олександр Боронь, (Інститут літератури НАН України, заступник керівника проекту Шевченківська енциклопедія в 6-ти томах), канд. мистецтвознавства Галина Скляренко (Інститут мистецтвознавства, фольклору та етнографії НАН України.

Кураторами проекту та модераторами дискусії є Галина Усатенко (к.ф.н., доц. Інституту філології) та Дмитро Дроздовський (к.ф.н., гол. ред. журналу «ВСЕСВІТ», Інститут літератури НАН України).
Х Академічна дискусія відбудеться за адресою: Київ, бульв Т.Шевченка, 14. ауд. 63. З 13.00 до 15.00

Довідка: Інститут філології, починаючи з вересня 2010 року, проводить щоквартальні академічні дискусії за участі науковців вищих навчальних закладів України і зарубіжжя, освітян, громадських діячів, письменників, видавців, молодих науковців, журналістів з актуальних проблем освіти, культури, науки, суспільно-політичного життя країни.

Контакти: Галина Усатенко 067 446 60 53 galyna.usatenko@gmail.com
Дмитро Дроздовський 067 557 44 43 vsesvit.journal@gmail.com


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024