Новини

 

Різдвяна виставка ікон у Шевченковому університеті

30.12.2014
Напередодні Новорічних і Різдвяних свят у Мистецькій галереї Київського національного університету імені Тараса Шевченка з ініціативи Центру фольклору та етнографії Інституту філології відкрилася виставка ікон творчої майстерні «Небо на землі» під назвою «Возвеселімося всі разом нині». В галереї ікони Ісуса Христа, Божої Матері, Архангела Михаїла, Рівноапостольного князя Володимира, інших святих. Роботи виконані в різних техніках, авторських інтерпретаціях різних іконописних шкіл.

«Найголовніше в нашій роботі – ікона має бути лише новою і сучасною, бо вона – для сучасних людей, які живуть у складному світі», - зазначила куратор виставки Марія Павелко. Людина прагне нині бути віруючою, хоча матеріальні негаразди часто не дають їй зосередитися на спілкуванні з Богом через молитву. Саме тому, що ікона є посередником між небом і землею, транслятором молитви тлінного до вічного, майстри миколаївського іконопису намагаються творити ікону зрозумілу, що відповідала б внутрішнім потребам людей. «Наша ікона є національно визначеною – вона українська, бо творять її українці для українців», - наголосила Марія Павелко.

До гостей виставки звернувся проректор із науково-педагогічної роботи Володимир Бугров. Він закликав поглянути на представлені ікони не лише зовнішнім зором, а й внутрішнім, аби душа осіяла світлою радістю Христового Різдва і сповнилася доброю енергетикою творців художньо-релігійних шедеврів.

«Глибоке споглядання сакрального мистецтва – це ще одна можливість творити храм у нашій душі. За цю нагоду ми дякуємо людям, чиєю рукою ці святі образи виводяться», - зазначила завідувач кафедри фольклористики проф. Олена Івановська. Вона також наголосила, що крім духовного зцілення, ікони майстерні «Небо на землі» приносять також фізичне оздоровлення, адже їхні творці закладають у свою роботу сильний енергетичний заряд добра.

Про ідею проведення виставок релігійного мистецтва у навчальних закладах розповів один із організаторів нинішнього заходу – директор Центру фольклору та етнографії Олексій Доля. Він переконаний, що сакральне мистецтво має бути відкритим для широкої публіки, особливо для молоді, яка рідко відвідує музеї та галереї. «Приходьте в галерею Університету самі, приводьте своїх рідних і близьких. Адже ці ікони – живі. Біля них можна молитися. Вони освятять не лише це приміщення, а й усіх, хто сюди завітає», - переконаний Олексій Леонтійович.

На виставку завітав і відомий український художник Василь Корчинський. На думку митця те, що зараз пишуть у церквах – це не завжди ікони. В них часто бракує головної умови іконотворення – чистоти душі й намірів. Насамкінець художник побажав іконописцям, щоб «те, що написано їхніми руками, з Божим і людським благословенням набуло ваги».

Упродовж відкриття виставки «Возвеселімося всі разом нині!» музичний різдвяний тон задавав український ансамбль автентичної музики «Гуляйгород». Гурт виконав традиційні українські колядки, доповнивши сакральну атмосферу заходу календарно-обрядовими елементами.






Текст: Анна Мукан,
Фото: Юлія Поліщук, Валерій Попов, прес-центр Інституту філології



Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024