Новини

 

ПРЕЗИДЕНТ ІНДІЇ АБДУЛ КАЛАМ: Ми переживаємо початок ери суспільства знань

03.06.2005
3 червня 2005 року в рамках офіційного візиту делегації Республіки Індія до України Президент Індії Абдул Калам зустрівся з викладачами та студентами Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Дружніми оплесками привітала університетська громада індійську делегацію на чолі з Президентом Абдулом Каламом, у супроводі ректора Віктора Скопенка та віце-прем’єра України з гуманітарних питань Микола Томенка (випускника нашого університету, про що нагадав присутнім Віктор Васильович). На жаль, тривалість зустрічі була жорстко обмежена у часі, виступ Президента Абдула Калама, і питання залу були лаконічними. Проте, усі присутні викладачі та студенти дізналися багато цікавого про сучасний розвиток Республіки Індія, її плани та пріоритети найближчого майбутнього.

Від переважно аграрної країни із 700-мільйонним населенням, більшість якого проживає в сільській місцевості (на території країни близько 600 тисяч сіл), Індія успішно перейшла до стадії індустріального суспільства, де вміння оперувати технологіями, капіталом та працею є необхідними перевагами. В поточному десятилітті країна переживає, як зазначив Абдул Калам, початок ери суспільства знань.

У суспільстві саме знання, а не капітал чи праця є головним ресурсом виробництва. Нинішній індійський уряд створив очолювану президентом спеціальну комісію з метою розробки плану дій для переходу індійського суспільства на рівень суспільства знань.

Можливі способи співпраці з метою збагачення України та Індії знаннями та їхнього успішного переходу до суспільства знання Президент Абдул Калам був радий обговорити на зустрічі з викладачами та студентами нашого університету.

- Для мене велика честь відвідати Київський національний університет Тараса Шевченка, - зазначив Президент Республіки Індія. - Між ним та індійськими університетами Мадрасу, Бомбею та Калькутти є багато спільного: довга історія, давні традиції. Оскільки і в університету Шевченка, і у провідних індійських університетів сильними сторонами завжди були історія, право, економіка, математика, фізика, хімія та ботаніка, ми могли б започаткувати програми співпраці для обміну викладачами, дослідниками та студентами. Ми навіть можемо створити таку освітню систему суспільного перетворення, яка допомогла б нашим націям перейти до суспільства знання.


Оскільки рушійними силами економіки та промисловості є знання, слід виховувати у студентів культуру знань та створювати у системі освіти необхідні для цього потужності, а саме: започатковувати дослідницькі програми, створювати довідники, використовувати новітні технології, розвивати творчий підхід, дух підприємницького лідерства, моральність.

Індія та Україна можуть співпрацювати у галузі космічних досліджень, нано-науки, математики та інформаційних технологій. Наші країни мають глибокі традиції в освіті й науці та цивілізаційні переваги. Саме завдяки сильним сторонам ми зможемо збудувати процвітаюче суспільство, яке гарантуватиме мирне існування. Давайте розпочнемо цю спільну роботу заради мирного співіснування на нашій планеті.

Далі Президент Абдул Калам відповів на поставлені студентами запитання, які засвідчили глибокий інтерес наших співгромадян до сучасного та майбутнього Республіки Індія. Відгукнувшись на заклик ректора Віктора Скопенка економити час, студенти ставили свої питання переважно англійською (одна дівчина звернулася до Президента очевидно рідною для нього мовою гінді). Приємно також те, що серед них були не тільки філологи.

Після зустрічі, відбулося засідання круглого столу “Сучасна Індія в умовах глобалізації”.


Лариса Кіт,
Газета “Київський університет”
ФОТО ПРЕС-ЦЕНТРУ
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024