Новини

 

Літературний вечір, присвячений індійському поетові Бгавані Прасаду Мішра

16.12.2013
12 грудня в Інституті філології відбувся літературний вечір, присвячений 100-річчю від дня народження індійського поета Бгавані Прасада Мішра, організований Центром мови гінді та індійської літератури. Почесною гостею свята була заступник Надзвичайного і Повноважного Посла Індії в Україні пані Йоджна Патель.

Згідно з індійською традицією літературну зустріч було розпочато піснею у виконанні фольклорного ансамблю «Витинанка». Про поета, який належить до сучасного періоду літератури Індії, розповів асистент кафедри Близького сходу Інституту філології Раджханс Санджай Кумар. «Він писав простою народною мовою, аби його творчість була зрозумілою всім. Він не суперечив системі влади, тому уособлював мир. Він порушував важливі питання у своїй творчості і сам давав відповіді на них. Таким був Бгавані Прасад Мішра. Епоха, коли жив Бгавані, – обмін із західною культурою. Це час екзистенціалізму і філософії Жана-Поля Сартра. Відчуваючи потужний вплив європейської культури, Прасад Мішра не піддався впливу декадансу. Він, навпаки, почав зображувати у своїх віршах образи, що символізували життєствердність, вічність, мудрість. В індійській літературній традиції існує поняття «дев’яти відтінків», що визначають професіоналізм поета. Бгавані вдалося передати всі дев’ять емоційних настроїв людини у творах, що свідчить про високий рівень його творчої майстерності. Він з гідністю жив і помер, тому його ідеї живі серед нас», – розповів Раджханс Санджай Кумар своїм студентам та гостям свята.

100-річчя індійського поета відзначали танцями, піснями та декламуванням віршів із музичним супроводом під акомпанемент дримби, джембе та «шуму води» у виконанні етно-гурту «Прелеста».










Олександра Касьянова,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024