Новини

 

Філологи обговорили проблеми сучасної компаративістики

06.12.2013
5 грудня в Інституті філології відбулася зустріч із літературознавцем, перекладачем і письменником Дмитром Дроздовським. Він розповів про свою участь у роботі ювілейного ХХ конгресу Міжнародної асоціації компаративістики, що відбувався 18-24 липня в Парижі на базі Сорбоннського університету. Конгрес зібрав понад 1600 учасників із різних країн світу. Українську компаративістичну школу представляли двоє науковців Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України — Дмитро Дроздовський і Ольга Романова.

Основна проблематика обговорень під час наукових зустрічей у межах конгресу стосувалася критичного розгляду сучасної компаративістики як форми критики літератури, — розповів Дмитро Ігорович. Науковці обговорювали, наскільки порівняльне літературознавство сьогодні є окремою дисципліною чи метапарадигмальною площиною, що є інтердисциплінарною.

Вузловими проблемами конгресу стали дискусійні тези про кінець дисципліни компаративістики, компаративістику як планетарну дисципліну та безпарадигмальність порівняльного літературознавства.

Важливо, що основними спікерами конгресу були представники різних галузей науки – літературознавства, філософії, нейронауки та правознавства, яких об’єднала компаративістика.

Усього на базі ювілейного ХХ конгресу Міжнародної асоціації компаративістики відбулося 308 воркшопів і 120 семінарів.







Анна Мукан,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024