Новини

 

Міжнародний семінар в Інституті філології

03.12.2013
4-6 грудня 2013 року кафедра германської філології ІФ Київського національного університету імені Тараса Шевченка проводить Міжнародний науково-дослідницький семінар на тему «Німецько- та україномовні дискурси: лінгвістичні та культурологічні перспективи». Захыд організовано спільно з Українською спілкою германістів вищої школи України та Гердер-Інститутом Лейпцизького університету в рамках Інституційного партнерства германістів, що діє за підтримки Німецької служби академічних обмінів (DAAD) між кафедрою германської філології КНУ та Гердер-Інститутом.

У роботі Міжнародного науково-дослідницького семінару беруть участь віце-ректор із міжнародних зв’язків Лейпцизького університету проф. К. Альтмайер, проф. К. Райнке (Гердер-Інститут), керівник відділу культури, освіти та меншин Посольства ФР в Україні Д. Лехельт, керівник представництва Німецької служби академічних обмінів (ДААД) у Києві Ф. Кюхлер, німецький докторант Р. Цабель (Гердер-Інститут) та українські вчені: д.філол.н., проф. Т. Кияк (зав. кафедри теорії та практики перекладу з німецької мови КНУ імені Тараса Шевченка), д.філол.н. Р. Пилипенко (зав. кафедри германської філології КНУ імені Тараса Шевченка), д.філол.н., проф. Л. Сахарчук (проф. кафедри германської філології КНУ імені Тараса Шевченка), проф. О. Стеріополо (Президент Української спілки германістів вищої школи, Київський нац. лінгв. ун-т) та інші лінгвісти, сферу наукових інтересів яких пов'язано з теоретико-методологічними проблемами філології та культурології.

Міжнародний науково-дослідницький семінар має на меті:
• знайти шляхи налагодження плідного діалогу між філологією й культурологією;
• визначити проблемні поля, у яких найповніше може відбутися міждисциплінарна співпраця між філологією та культурологією;
• відбити національні риси у культурологічному вивченні та викладанні фонетики і фонології німецької мови.

Сучасна германістика позначена значними міжкультурними й міждисциплінарними впливами. Суттєвий внесок у це робить тривала дискусія германістів про міждисциплінарні та міжкультурні можливості та межі фаху в Німеччині та Україні.

Традиційні тенденції розвитку галузі вимагають співпраці німецьких та українських германістів. Цього потребують насамперед нові виклики сучасної германістики. Так, Інтернет створив комунікативний простір різноманітних типів текстів, що не вкладаються в межі окремих дисциплін; зростає німецько-українська комунікація в інституційних та приватних галузях Інтернету.

До важливих спільних рис німецько-українського дискурсу германської філології належить зміщення інтересів з мовних аспектів лексикології та граматики, діалектології та фахових мов до теорії міжкультурної комунікації, теорії дискурсу, філософії мови та медіазнавства. Цей факт підтверджують більшість публікацій українських учених.
Німецьку та українську германістику дедалі частіше усвідомлюють як науку, що розвиває знання про мову й культуру з метою подолати суспільні тенденції до позбавлення власних культурних коренів, які посилює глобалізація. Передавання мовної компетенції та культурних знань вимагає від німецьких і українських германістів нового рівня компетентності в галузі міждисциплінарної германістики та міжкультурної комунікації.

Німецько-українські дискурси в комунікативному просторі германістики, без сумніву, мають багато нерозкритого потенціалу. Для того щоб дослідити його та знайти напрямки спільних дослідницьких перспектив, 3-7 грудня 2013 року буде проведено Міжнародний науково-дослідницький семінар на тему «Німецько- й україномовні дискурси: лінгвістичні та культурологічні перспективи» у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та в Лінгвістичному університеті, де базується Спілка германістів вищої школи України. Програма роботи Міжнародного науково-дослідницького семінару передбачає заслуховування доповідей на пленарному засіданні, презентації аспірантів та проведення наукової дискусії в межах круглих столів на такі теми:

Круглий стіл № 1
Мистецтво міждисциплінарності в германістиці: від втрати дисциплінарної ідентичності до збагачення фаху
Питання для обговорення:
• Лінгвістика. Граматика. Текстова компетенція.
• Соціолінгвістичне розуміння мови.
• Текстове різноманіття й робота з науковими текстами (дидактика тексту).
• Від граматики тексту до дискурс-аналізу.
• Медійні дискурси.
• Мова та ідентичність; мова та регіональність; мова й емотивність.
• Проблеми німецько-української наукової комунікації.

Круглий стіл №2
Мова як простір для досліджень

Відбиток національних рис у культурологічному вивченні та викладанні фонетики і фонології німецької мови.
Питання для обговорення:
• Орфоепічна норма й варіативність фонетичних одиниць. Проблеми орфоепії та орфофонії.
• Сегментний склад й інтонація німецької мови.
• Риторичні аспекти просодики. Риторика й труднощі міжкультурного порозуміння.
• Фоностилістика як соціокультурний чинник комунікації. Проблеми фоностилістичної диференціації мовних одиниць.
• Концепції розвитку фонетичної компетенції студентів у культурологічному аспекті. Важливість вступного фонетичного курсу у вивченні німецької мови.
• Порівняльна фонологія й фонетика у контексті міжкультурної комунікації. Причини проблемних явищ інтерферції у вимові.

Підсумкова дискусія:
Філологічні та культурологічні дисципліни в німецько- та україномовних дискурсах
Питання для обговорення:
• Перспективи розвитку філологічної науки в руслі культурологічного напряму сучасних досліджень.
• Обговорення можливостей проведення конференції у 2014 році науковцями різних національних філологічних шкіл.

Робоча мова Міжнародного науково-дослідницького семінару: німецька.

Голови Оргкомітету:
з боку КНУ імені Тараса Шевченка – Пилипенко Ростислав Євгенович, доктор філологічних наук, доцент, завідувач кафедри германської філології Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка;
з боку Спілки германістів вищої школи –Стеріополо Олена Іванівна, доктор філологічних наук, професор (Президент Української спілки германістів вищої школи, Київський нац. лінгв. ун-т).

Координатори Оргкомітету:
Рудківський Олександр Петрович,
член Спілки германістів вищої школи, докторант кафедри германської і фінно-угорської філології Київського національного лінгвістичного університету.
Сарміна Ганна Лембітівна, аспірант кафедри германської філології Інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
Стасюк Олександр Сергійович, кандидат філологічних наук, викладач кафедри германської філології Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Телефони для довідок:
+38044 239 33 81;
+380097 927 25 89;
E-mail: waltorna@ukr.net



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024