Новини

 

Студенти юридичного факультету на українсько-польсько-німецькій конференції в Інституті законодавства ВРУ

29.11.2013
З 18 по 20 листопада 2013 року в Інституті законодавства Верховної Ради України відбулася науково-практична конференція та навчальний семінар для молодих юристів «Нові тенденції у кримінально-процесуальному праві».Даний науково-правовий проект здійснювався спільно з Мюнхенським Інститутом східноєвропейського права та охоплював українську, німецьку та польську тематику, висвітлену учасниками-представниками даних країн. Україну, зокрема, представляли студенти юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка

У ході конференції учасники дискутували щодо актуальних проблем кримінального процесу. Іноземні гості розповідали про функціонування кримінальної юстиції в Польщі й Німеччині, особливу увагу приділяючи унікальним аспектам судочинства у власних країнах. Вітчизняні науковці зосереджували свою увагу на плюсах і мінусах нового Кримінального процесуального кодексу України.

Спеціальним гостем заходу був Надзвичайний і Повноважний посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні – Кристоф Вайль. Останній позитивно оцінював кроки по реформуванню кримінального судочинства України і зазначав, що модернізація у цій галузі є дуже важливою в контексті європейського поступу України.

В. о. директора Інституту законодавства Олег Зайчук, академік НАПрН України, доктор юридичних наук, професор, зазначив, що «ухвалення нового Кримінального процесуального кодексу України – важливий крок на шляху вдосконалення кримінального судочинства. Проте для того, щоб налагодити повноцінний механізм виконання цього об’ємного нормативного акта потрібно ще багато часу і зусиль».

Особливої уваги заслуговує жвава дискусія, що розгорнулася під час навчального семінару. Молоді дослідники з Польщі, Німеччини і України охоче ділилися проблемами та недоліками вітчизняних систем,а також пропонували шляхи їх вдосконалення. В ході семінару були заслухані доповіді з 4-х тематичних сесій, в тому числі студентів юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Студенти 4 курсу Андрій Бевз, Іван Демцьо та Оксана Петрусь презентували роботи на теми «Стаття 6 Європейської конвенції з прав людини: право на справедливий суд» та «Дотримання прав людини під час слідчих (розшукових) дій в Україні» відповідно. Студент 1 курсу магістратури Балаценко Максим висвітлив тему: «Кримінальне провадження на підставі угод за Кримінальним процесуальним кодексом України».

Студент 4 курсу Андрій Бевз, який досліджував тему «Суд і підсудністьу рамках кримінального провадження в Україні», ділиться враженнями: «У своїй роботі я зосередив увагу на новаторських інститутах слідчого судді та кримінальної угоди, проблемних аспектах запровадження судого контролю на стадії досудового слідства. Однак особливе зацікавлення серед іноземних учасників викликали позитивні моменти щодо скорочення строків кримінального провадження, а також сприйняття новим КПК змін у сфері запобіжних заходів; судової системи; порядку передачі справ з одного суду до іншого».

Окрім робочої частини заходу, учасники встигли також відвідати Верховну Раду України та дізнатися більше про столицю України під час екскурсії містом.
та «Голос України» http://www.golos.com.ua/Rubrics.aspx?open=1220283581&edition=13113


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024