Новини

 

Україністикою займаються не тільки українці

08.11.2013
7-8 листопада в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася Міжнародна наукова конференція «Мова як світ світів: граматика і поетика української мови».

Традиційна щорічна конференція, організатором якої є кафедра сучасної української мови Інституту філології, розпочалася вступним словом завідувача кафедри проф. Анатолієм Мойсієнком, який привітав усіх учасників конференції та побажав натхнення і плідної праці на секційних засіданнях. Від імені керівництва Інституту із початком конференції привітав українських та зарубіжних дослідників із Німеччини та Польщі заступник директора доцент Валерій Чемес. У своєму слові Валерій Федорович зазначив: «Глобалізований світ умовно категоризований, свідченням чого є науки, мовознавство є однією із них. Доповіді пленарного засідання підібрані дуже вдало, адже демонструють спроби лінгвістів подолати складність феноменів людського буття». Насамкінець свого слово Валерій Чемес побажав всім учасникам конференції плідної праці та цікавих висновків.

Наступною для виголошення доповіді «Шевченко в полілозі національних культур» було запрошено д. філол. н., проф., акад. АПН України Любов Мацько. «Обрана тема доповіді є актуальною, зважаючи на те, що 2014 рік вважається Шевченковим, оскільки ми святкуватимемо його 200-річчя від дня народження» – зазначила Любов Іванівна у своєму виступі.

Тему мовної диференціації в Україні було розкрито директором Інституту славістики Фрайбурзького університету (Німеччина) проф. Юліаною Бестерс-Дільгер у доповіді «Українська, російська і англійська мови у сприйнятті українців (на матеріалі всеукраїнського опитування). Пані Юліана зруйнувала стереотип про те, що «російська мова на сході і півдні України є домінуючою». Своїм виступом пані Бестерс-Дільгер довела, що україністикою займаються не тільки українці, а й зарубіжні дослідники. Свідченням цього була й доповідь д. філол. н., проф. Василя Назарчука із Варшави на тему «Мовна картина світу в поезії українського резистану ХХ століття».

У постмодерністичний час активно досліджуються феномени, які складно аналізувати. Олена Маленко, д.філол. н., проф. Харківського національного педагогічного університету імені Г. Сковороди у своїй доповіді «Першотвір – переклад: епоха, митець, внутрішнє буття тексту» спробувала проаналізувати один із феноменів людського буття.

Професор Анатолій Мойсієнко, приурочуючи свій виступ до ювілею Тараса Шевченка, зачитав доповідь на тему «Поетичне слово Шевченка у слов’янському світі».

По закінченню пленарного засідання розпочалася робота секцій. У рамках Міжнародної наукової конференції «Мова як світ світів: граматика і поетика української мови» відбулося п’ять секційних засідань та два круглі столи.








Олександра Касьянова,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024