Новини

 

Концерт класичної та камерної музики «Вас запрошують Економісти» в Мистецькому салоні

06.11.2013
5 листопада в Мистецькому салоні Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся концерт класичної та камерної музики «Вас запрошують Економісти». Економісти радо вітали всіх гостей у прекрасній мистецькій світлиці Шевченківського університету, що кожного тижня гостинно відчиняє двері усім шанувальникам класичної та камерної музики.

Сама природа, даруючи такий теплий вечір глибокої осені, ніби відчувала те світло культурного збагачення, що розповсюджувалось у Мистецькому салоні, охоплюючи золотавими променями усі найзаповітніші куточки душі та розуму слухачів.

Традиційно музичне свято в славетних стінах Київського національного університету створювали пліч-о-пліч видатні митці – музиканти, співаки та не менш талановиті студенти економічного факультету, які вже давно встигли стати однією великою мистецькою родиною.

Ведучою концерту стала студентка економічного факультету Вікторія Ратушняк.





Погоджуючись зі словами видатного композитора Теодора Гофмана: «Таємниця музики в тому, що вона знаходить невичерпне джерело там, де мова замовкає», всі поринули у тишу. Розпочалась святкова програма з творчого виступу Гури Анни, лауреата всеукраїнського та міжнародного конкурсів, випускниці Національної музичної академії імені Чайковського (акомпоніатор – Ільченко Вікторія, лауреат міжнародних конкурсів), які виконали твір Іогана Себастьяна Баха та Шарля Гуно "Аве Мария" та майстерно втілили «Іспанське Болеро» французького композитора Лео Деліба.





Видатний античний філософ Платон казав: «Музика надихає весь світ, вона дає крила людській душі, сприяє злету уяви, музика додає життєвої сили всьому існуючому… Вона – втілення всього прекрасного і піднесеного». Саме тому цей чуттєвий вир фантазії та чар шановні гості пізнавали разом з наступною виконавицею - Богдановською Єлизаветою, студенткою ЕФ, лауреатом міжнародного та всеукраїнських конкурсів з енергійним творами Фредеріка Шопена «Фантазія-експромт» та Олександра Скрябіна Етюд №2, фа-дієз мінор, Опус 8.





У житті кожної людини бувають ті особливі моменти, коли потрібно просто зупинитися на мить і подумати, подумати над тим сокровенним, що хвилює найпотаємніші куточки серця. І чи не найліпшим помічником у цьому стає музика, що відобразилося у виконанні твору Альбіноні «Адажіо» студентами ЕФ Громова Віталія, труба та Тариела Тодуа, фортепіано.




Ніщо так не здатне відобразити минуле як музика. Вона викликає спогади. І, подібно тіням тих, хто дорогий нам, минуле з’являється, оповите таємничим і меланхолійним серпанком. Пам’яті усіх дорогих нам людей присвячувалося — Лучіо Далла «Памяти Карузо» та «Чорнобривці» у виконанні Олександа Нестеренко, співака Національної опери України.





Наступного року вся Україна та Університет вшановує пам'ять генія українського народу Тараса Шевченка — 200-річчя від дня народження. Шевченкова інтерпретація "Плачу Ярославни" — це сприйняття поетичною душею Тараса жіночої долі. З великим почуттям та емоційним забарвленням виступила Шеремета Божена, студентка економічного факультету, виконуючи поезію Т.Шевченка — «Плач Ярославни».




Українська пісня – священний символ українського народу. Недарма існує легенда, за якою Бог подарував дівчині-Україні неоціненний скарб — пісню. Прийняла вона його від Всевишнього, уклонилася і, ніжно притиснувши до серця, понесла рідному народові. І полилася пісня широкими степами українськими, піднялася до прозорого неба, зелено задзвеніла у дібровах, відлунням прокотилася у горах. Вона така різна: лагідна й сувора, урочиста й жартівлива, ніжна й стримано-емоційна, весела й сумна… В стінах мистецького салону пролунала українська народна пісня «Летів пташок» у виконанні Шкут Ольги, аспірантки економічного факультету.





У світі є почуття, які протягом тисячоліть залишаються поряд з людиною незважаючи ні на що. І перш за все це любов, що передається в пісні. Лемківську народну пісню про вічне кохання «Дам я яловицю» виконали Засадний Богдан Андрійович, виконуючий обов’язки завідувача кафедри обліку та аудиту у складі хору «Аскольд».





Досить часто музика, що лунає в душі людини, виливається на мольберті прекрасними малюнками та чудовими поетичними рядками. Поринути у світ власної поезії допомогла глядачам студентка економічного факультету Филипченко Тетяна зі своїм авторським віршем «За Україну».






На завершення вечору хор «Аскольд» виконав духовний Гімн України «Боже великий єдиний». Організатори свята побажали всього найкращого і з вдячністю відзначили, що мистецька подія відбулася за особистої підтримки ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка академіка Леоніда Васильовича Губерського та декана економічного факультету Віктора Дмитровича Базилевича.




Маємо надію, що шановним гостям сподобався наш концерт і що зустрічі у стінах Мистецького салону відбудуться ще не раз!





Текст, фото: економічний факультет
Фото: прес-центр КНУ


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024