Новини

 

50-річчя викладання болгарської мови на кафедрі слов’янської філології

05.11.2013
Цього року кафедра слов’янської філології святкує 50-річчя започаткування викладання болгарської мови і 40-річчя створення спеціальності «болгарська мова і література». 1 листопада у стінах Інституту філології з нагоди свята відбулася конференція під патронатом Віце-президента Республіки Болгарія Маргарити Попової.

Урочисте відкриття Міжнародної наукової конференції «Болгарська мова, література і культура в контексті сучасності» розпочала завідувач кафедри слов’янської філології проф. Ольга Паламарчук, яка привітала всіх болгаристів із ювілеєм та Днем будителів. Наступною свої привітання висловила директор Центру болгарської мови, літератури, історії та культури проф. Олена Чмир. Олена Романівна оголосила всіх гостей конференції та запросила до слова заступника директора Інституту філології проф. Олену Снитко. Олена Степанівна у своєму виступі наголосила: «Нині ми маємо величезні здобутки у галузі болгаристики. Студенти і випускники цієї спеціальності є переможцями олімпіад, учасниками конференцій, чим можна лише пишатися. У стінах Жовтого корпусу з 25 жовтня проходив тиждень болгарської мови, протягом якого ми мали можливість зустрічатися з близькими по духу для нас, українців, болгарами, які вплинули на наше письмо».

Наступним слово взяв Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Болгарії в Україні Красімір Мінчев. Пан Красімір розповів, як рік тому зародилася ідея відкрити центр болгаристики при кафедрі слов’янської філології нашого Інституту, яку підтримала Віце-президент Республіки Болгарія Маргарита Попова: «24 травня 2013 року у рік 50-річчя започаткування болгарської мови і 40-річчя заснування спеціальності «болгарська мова і література» було відкрито Центр болгарської мови, літератури і культури в найпрестижнішому виші України». Красімір Мінчев зачитав привітання від Маргарити Попової та Інституту літератури Болгарської академії наук, з яким цього року було підписано договір про співпрацю.

Болгаристика в Києві розвивається вже не одне десятиліття не лише у стінах Київського університету, але й за його межами. Свідченням цього є учасники урочистої конференції – Юрій Сидих, президент товариства «Україна-Болгарія»; Лариса Костіна, директор ліцею №293 м. Києва, де вже понад 20 років вивчається болгарська мова; Весела Залогіна, голова Київського товариства болгарської культури «Родолюбіє»; науковці С. Стоянов та Т. Стоянова та інші.

З вітальними словами виступили і випускники спеціальності «болгарська мова і література», згадуючи при цьому свої студентські роки, викладачів, які закарбувалися у серці.
У рамках конференції студенти-болгаристи на чолі з Марієтою Стояновою Івановою-Гіргіновою (доктор, доцент кафедри слов’янської філології Інституту філології, співробітник Інституту літератури Болгарської академії наук) презентували художньо-музичну програму на честь Дня будителів. Також пані Марієта від імені Інституту літератури Болгарської академії наук зачитала привітання з ювілеєм та висловила подяку колегам за поширення болгарської культури в Україні.

На пленарному засіданні Міжнародної наукової конференції, присвяченій болгаристиці, зачитали доповіді проф. Олена Чмир та декан факультету слов’янських філологій Софійського університету імені Св. Климента Охридського, директор Літнього семінару з болгаристики Панайот Карагьозов.









Текст: Олександра Касьянова,
Фото: Валерій Попов,
прес-центр Інституту філології


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024