Новини

 

Голова корпорації INTEL визнаний гідним ступеня Почесного доктора Київського університету

31.10.2003

29 жовтня 2003 року в актовій залі Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулося урочисте присвоєння звання Почесного доктора Київського університету головному виконавчому директору корпорації Intel Крейгу Барретту “за значний особистий вклад в розвиток інформаційних технологій, які визначають рівень сучасної науки”. Крейг Барретт подякував ректору Київського університету академіку Віктору Васильовичу Скопенку за високу нагороду, і підкреслив, що корпорація Intel буде плідно співпрацювати з Київським університетом в галузі впровадження в навчання нових комп’ютерних технологій. Початок цієї співпраці було покладено в 2000 році, коли в університеті була відкрита лабораторія кластерних обчислювальних технологій, яка стала найпотужнішою на Україні і перетворилась в життєво важливий ресурс для академічних та наукових закладів нашої країни.



Пан Барретт прибув в Україну з благодійною програмою “Навчання для майбутнього”, мета якої обучити комп’ютерним технологіям 10 тисяч українських вчителів, що дозволить підняти викладацькі кадри нашої держави на якісно новий рівень. В Україні “Навчання для майбутнього” стартує з 2004 року, для її реалізації буде створено 7-10 центрів підготовки вчителів в різних областях країни. На сьогоднішній день в рамках цієї програми підготовлено більше 1 млн. 300 тисяч вчителів з 30 країн світу, включаючи Росію та Польщу.



Під час виступу перед студентами та викладачами університету Крейг Барретт зазначив надзвичайно важливу на сьогоднішній день тенденцію поєднання обчислювальних здібностей сучасних потужних комп’ютерів з комунікаційними технологіями, зокрема з можливістю безпровідного доступу до глобальної мережі Internet. Зазначивши, що найважливішою сучасною розробкою Intel є технологія Intel Centrino, призначена для мобільних пристроїв, що поєднує компактні і потужні процесори зі стандартом безпровідного зв'язку Wi-Fi 802.11. Перспективним напрямком в цій сфері є також повсюдне відкриття точок безпровідного доступу до Internet, що дають можливість користувачу мандрувати мережею, перевіряти електронну пошту або спілкуватися з друзями просто тримаючи в руках мобільний пристрій з Wi-Fi інтерфейсом, знаходячись на відстані кількох десятків метрів від точки доступу. Висока швидкість і ніяких дротів - ось справжня мобільність.



Нажаль в Україні така інфраструктура лише починає розвиватися, але, як відмітив Крейг Барретт, влада України робить важливі кроки щодо врегулювання цієї сфери, що дозволять технологіям зайняти належне місце на українському ринку.



Що стосується світових тенденцій, то Крейг Барретт зазначив, що сучасна технологія дозволяє подвоювати кількість транзисторів на одиниці площі кремнієвої пластини кожні 12-18 місяців (закон Мура), а пропускна можливість мереж подвоюється кожні 10 місяців - за таких темпів не дивно, що мережеві технології відіграють все більш важливу роль у сучасному житті. На думку Крейга Барретта, подальший розвиток цих технологій може кардинально змінити суспільство. Зокрема, вже сьогодні реальністю стала філософія "цифрового дому" (Digital Home), яка поєднує домашні побутові прилади у єдину мережу з можливістю керування ними з єдиного пристрою. Крейг Барретт дуже високо оцінив підготовку українських інженерів в області апаратного та програмного забезпечення.



Пан Барретт відповів на запитання студентів, яких цікавив подальший розвиток силіконових технологій, а також альтернативи їм, ставлення Intel до українського ринку програмного забезпечення та можливість залучення українських фахівців до розробок Intel. До речі, що стосується ринку програмного забезпечення на Україні, Крейг Барретт відмітив позитивні тенденції, особливо зниження піратства, що дозволяє західним компаніям більш ефективно просувати новітні технології на Україну. Незважаючи на те, що Intel зараз є фактично законодавцем мод в комп’ютерній індустрії, компанія не збирається продавати ані готові рішення, ані сервери чи персональні або мобільні комп’ютери, під своєю торгівельною маркою. До планів Intel не входить конкуренція зі своїми споживачами, вона й надалі поставлятиме високоякісні і найсучасніші "цеглинки", з яких будується цифровий світ.





Наталія Коротенко,

Олександр Загваздін


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024