Новини

 

Відкритість, діалог, новації: Візуально-дослідницька платформа КНУ

22.10.2013
21 жовтня в Інституті філології відбулася презентація інноваційного проекту — Візуально-дослідницької платформи при КНУ імені Тараса Шевченка. На прес-конференції з нагоди відкриття платформи її засновники розвінчували стереотипи про консервативність освіти в Шевченковому університеті й говорили про необхідність дослідження сучасного візуального мистецтва.

Ідея створення Візуально-дослідницької платформи при КНУ імені Тараса Шевченка зародилася в процесі підготовки звітів про Університет для міжнародних рейтингів, зазначає головний ініціатор проекту – проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Бугров. «Ця платформа є результатом роздумів про здобутки нашого закладу, його особливе місце в українській освіті й культурі. Адже Київський Університет – це не лише науковий центр. Це – ландшафт, на якому кожен, хто приходить у його стіни, має знайти свою «ділянку» – у культурній, соціальній, науковій і громадській сферах», – переконаний проректор. У вдалій реалізації подібних культурно-дослідницьких проектів велику роль відіграють випускники закладу, які беруть активну участь у житті своєї alma mater. Саме таким є куратор нашої ініціативи – Костянтин Дорошенко.

Один із п'яти найвпливовіших арт-кураторів (2013) та десяти провідних арт-критиків України 2000-х (за версією журналу «ArtUkraine») Костянтин Дорошенко наголосив, що нинішній культурно-дослідницький проект виключає панування будь-якої ідеології чи пропаганди. Діалог – єдина форма спілкування між учасниками платформи – молодими авторами візуального мистецтва й творчою молоддю. Численні заходи, заплановані в рамках проекту, покликані довести, «що сучасне мистецтво не займається чимось декоративним, воно працює з соціумом – досліджує та вивчає його».

Метою Візуально-дослідницької платформи є побудова відкритого простору для міждисциплінарного спілкування, діалог у реальному часі (всі заходи проекту будуть викладені у відео форматі на ресурсі YouTube) між митцями, фахівцями у галузі мистецтва та гуманітаріями загалом, а також створення культурного дискурсу між різними поколіннями, формами мистецтва і медіа. «Відкритість, діалог і новації є ключовими поняттями і символами Візуально-дослідницької платформи. Але для ініціаторів найважливішим є спрямованість на поєднання академічної університетської формальної освіти та неформальних форм і методів дослідження сучасного мистецтва», – підсумувала презентацію проекту ще один її ініціатор та співкуратор – філолог, доцент кафедри історії української літератури та шевченкознавства Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка, громадська діячка Галина Усатенко.

На прес-конференцію запросили українського художника Володимира Кузнецова. Однією з особливостей творчого методу Кузнецова є використання елементів традиційної вишивки у сучасному форматі візуального мистецтва. «У сприйнятті вишивки панує народний, традиційний підхід – головним чином прикладний. Актуальним наразі є дослідження способів передачі споконвічного знання через всі види техніки вишивки», – розповідає митець. Тому постає низка актуальних питань, на які й подібні до них має дати відповідь Візуально-дослідницька платформа при КНУ імені Тараса Шевченка – присутність народного, наївного на теренах сучасного мистецтва; гендерна визначеність «культурних» ремесел; збирання і зберігання досвіду, над персональної пам’яті, закладеної у творах мистецтва тощо.
Перші заходи в рамках Візуально-дослідницької платформи заплановані на листопад цього року і відбуватимуться у форматі художніх виставок, лекцій відомих культурологів, круглих столів, майстер-класів, презентацій книг тощо.

Усі результати заходів у межах Візуально-дослідницької платформи будуть зафіксовані та представлені в записах в он-лайн просторі, а також у каталогах із ілюстраціями й дослідженнями, зокрема і студентів.

Партнером проекту виступила громадська ініціатива CAMPUS 3.0, яка об’єднує небайдужу університетську молодь з усієї України.






Текст: Анна Мукан,
Фото: Андрій Єловіков, прес-центр КНУ


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024