Новини

 

Наш учитель астрономії взяв участь у роботі журі Астротурніру в Казахстані

14.10.2013
Інженер ІІ категорії НДЛ «Фізика космосу» фізичного факультету КНУ, учитель астрономії Українського фізико-математичного ліцею Андрій Сімон взяв участь у роботі журі III Республіканського астрономічного турніру школярів, що проходив у Казахстані, у м. Алмати. Турнір тривав із 6 по 12 жовтня. До участі у роботі журі були також був запрошений професор Національного Автономного університету Мексики Ернандо Кеведо. Очолював журі Астротурніру М. Е. Абішев – член-кор. НАН РК, професор, д. ф. -м. н.
Астротурнір – це особисто-командне змагання школярів старших класів, що вимагає вміння розв’язувати складні дослідницькі та наукові проблеми, впевнено представляти свої розв’язки, відстоювати їх у наукових дискусіях – «астробоях». Турніри поєднують переваги дослідницьких робіт на базі глибокої фізико-математичної підготовки школярів та олімпіад.
На Астротурнір від кожної області запрошено одну команду – 1 керівник та 5 учасників. Персональний склад команди не змінюється впродовж всього Астротурніру. Команду очолює капітан, який є офіційним представником команди.
Розв’язки задач, що доповідалися на Астротурнірі – це невеликі, проте досить серйозні дослідницькі роботи, що ґрунтувалися на проведені спостережень та експериментів.
Представники з 12 областей (Акмолинської, Актюбінської, Алматинської, Жамбильської, Західно-Казахстанської, Карагандинської, Кустанайської, Кизилординської, Мангистауської, Павлодарської, Північно-Кавказької та Південно-Кавказької), м. Астани, середніх шкіл № 159, №165 та № 175 м. Алмати, ННПООЦ «Бобек» та Киргизької Республіки сформували 18 команд для виступу в боях астрономічного турніру.
Структура турніру була наступною: спочатку всі команди пройшли відбіркові бої, у результаті яких дванадцять команд пройшли до півфіналу. За результатами півфінальних боїв у фінал пройшли чотири команди: команди Акмолинської, Північно-Кавказької областей, середньої школи №165 м. Алмати та ННПООЦ «Бобек». Після проведення фінальних боїв учні середньої школи №165 м. Алмати здобули Гран-прі турніру, учні ННПООЦ «Бобек» посіли перше місце, представники Акмолинської та Північно-Кавказької областей були нагороджені дипломами другого ступеня. Решта півфіналістів отримали дипломи третього ступеня, можливість вручення яких була надана Андрію Олександровичу Сімону.
Хотілося б нагадати, що у лютому цього року команда учнів Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка під керівництвом А. О. Сімона на VIII Міжнародному астрономічному турнірі школярів (РФ) здобула диплом третього ступеня, пропустивши лише дві команди із Республіки Казахстан. (http://pressa.univ.kiev.ua/news.php?id=4199)







Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024