Новини

 

Презентація звіту студентів ІІ курсу перської групи про поїздку до Ірану

23.09.2013
20 вересня о 10:00 у 63 аудиторії відбулася презентація звіту студентів ІІ курсу про поїздку до Ірану, яку вони здійснили у серпні 2013 р. Презентацію організували Центр іраністики та асистент кафедри Близького Сходу Амір Ахмаді, а підготували доповідь студенти перської групи Тетяна Осядла й Антон Тугай.
На презентації з вітальним словом виступили заступник директора Інституту філології проф. І. П. Бондаренко, завідуюча кафедрою Близького Сходу Т. Ф. Маленька, а також шановні гості з посольства Ісламської Республіки Іран: заступник посла пан Масуд Хаґані та консул пан Мехді Баґер Пур.
Перезентація була підготовленя з метою ознайомлення студентів і викладачів різних кафедр із сучасним Іраном саме очима студентів нашого університету. Студенти представили чотири міста – Тегеран, Ісфахан, Шираз та Язд, кожне з яких виділяється своїми особливими архітектурними та мистецькими пам’ятками.
Наприклад, у Тегерані відомі своєю красою палац Гулістан, музей скла, Національний музей Тегерану, вежа Азаді, «Дах Тегерану». Ісфахан, що є культурною столицею Ірану, також відкрив таємниці свого міста: Вірменську церкву Ванк; серце Ісфахана – площу Накш-е Джахан, у комплекс якої входять базар, мечеть Імама, мечеть Шейха Лотфолли, палац Алі Капу; також міст Сі-о-се Поль; палац Чехель Сотун; Сад птахів; мінарети, що коливаються, або перською – Мінар Джомбан; палац Хашт Бехешт; міст Хаджу.
Важливо зазначити, що студенти також побували в історичному місті Персеполіс, яке було зруйноване Олександром Македонським, та на місці поховання давньоперських царів, що має назву – Накш-е Рустам. Шираз здивував комплексом Вакіль, куди входять фортеця, мечеть та базар. Також визначними місцями Ширазу є: Музей Парс, палац Норенджестан, мавзолеї таких видатних поетів, як Хаджу Кермані, Сааді та Гафіз.
У Язді цікавим є те, що тут надзвичайно вузькі вулички, які вміщують такі неймовірні архітектурні пам’ятки, як Соборна мечеть, будинок Ларіха, в’язниця Іскандера, Аташкаде, вежі Мовчання, Зур-хане.
Ця поїздка стала однією з найяскравіших подорожей у житті наших студентів. Вони не лише побачили красу іранських країв, але й пізнали колорит і самобутність цього народу. Подорож до Ірану – це безцінний досвід не лише для кожного студента-іраніста, але й для всіх сходознавців.

Асист. Ірина Левчин,
Центр іраністики Інституту філології



Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024