Новини

 

Біля фізичного факультету пройшов СТФ. А чи помітили ви його?

19.04.2005
11-15 березня у Києві, на базі фізичного та радіофізичного факультетів проходив ІІІ Всеукраїнський студентський турнір фізиків (СТФ), який відомий серед студентів як ТЮФ (Турнір юних фізиків). Для участі в цьому дуже цікавому дійстві приїхали команди студентів-фізиків з усієї України. У цьому році було 13 команд з таких міст, як Харків, Львів, Луганськ, Вінниця, Донецьк, Чернівці, Ніжин і звичайно Київ. Проводилися досить напружені і дуже яскраві фізичні бої і в результаті перемогу виборола команда РФФ! Ми щиро вітаємо своїх сусідів!

Хотілося б розповісти про СТФ якомога більшій кількості студентів нашого факультету, так як багато потенційних гравців та просто зацікавлених студентів навіть і не здогадуються про його існування, а якщо здогадуються, то не знають як туди потрапити, і що треба робити. І тому, користуючись нагодою, повідомляємо: Студентський Турнір Фізиків існує!

Що таке СТФ? Це змагання, в якому перемагає команда, яка найкраще вміє фізично чітко та красиво розв’язувати важкі нетипові задачі, а також обґрунтовувати цей розв’язок, довести його правильність. Найбільш яскраві і обов’язкові складові СТФ (ТЮФу) це:

- задачі, що виносяться на розглядання (вони незвичайні, оригінальні, нетипові взагалі для задачників. Їх розв’язування вимагає неабиякого творчого підходу);

- атмосфера, що панує під час фіз-бою (творча, досить критична, інколи навіть жорстка, але позитивна та напружена, наповнена бажанням віднайти правильний розв’язок).

Задачі відомі учасникам заздалегідь за 4-5 місяців. Команди змагаються в чіткості та правильності створеної моделі, побудованого розв’язку. Проходять фізичні бої в групах по 3-4 команди. І в процесі доповіді і в процесі оппонування і потім під час загальної дискусії учасники так жваво та активно обговорюють та критикують розбирають задачі, що просто дихання перехоплює причому частіше не глядачам, а учасникам (доповідачам, опонентам). Модель задачі може бути підтримана, суттєво покращена, якісно проаналізована, а інколи і розбита нанівець розтрощена як недоцільна, нефізична. Теорії потребують критики. Не без цього.

СТФ – це можливість застосувати свої знання до розв’язку розв’язання дуже цікавих та „нетривіальних” задач, перевірити силу та глибину своїх знань, свою винахідливість, кмітливість, своє вміння застосовувати знання. СТФ – це гра. І дуже цікава. Відчуйте себе фізиками, котрі беруться розв’язувати задачі не з задачника, - де на останніх сторінках є відповіді – а важкі складні, можливо навіть без точного розв’язку задачі. Спробуйте пояснити явища, які оточують нас і часто зустрічаються нам у житті. Побудьте фізиками-дослідниками. Запрошуємо всіх бажаючих приєднатися до участі в турнірі!

Було б доречним зупинитися на історії створення цього турніру. Студентський Турнір Фізиків утворився 3 роки тому. Створився на основі добре розвиненого шкільного ТЮФу котрий проходить щорічно вже більше 14-15 років. Створювався турнір з метою підвищити зацікавленість у студентів-школярів до фізики, а також надати можливість самим учасникам провести невелику самостійну дослідницьку роботу. Як бачимо, зараз в Україні є багато прихильників СТФу, а тому цей турнір активно розвивається.

Дуже приємно, що в цьому році перемогла команда нашого університету, команда РФФ. Майбутнім командам нашого факультету бажаємо в наступному році підготуватися не гірше, і навіть краще, адже ми фізики! Також було б чудово провести відбірковий тур на нашому факультеті восени. Це покращить підготовленість учасників до турніру та збільшить їх кількість від факультету. Задачі нового турніру з’являться в вересні-жовтні, про це буде відразу повідомлено. Отже створюємо нові команди і вперед до перемоги!


Євген Супруненко
(учасник СТФ минулого року та активний
вболівальник нашої команди цього року)
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024