Новини

 

Враження і підсумки навчання в Литві

03.09.2013
Весь минулий навчальний рік дві студентки Київського національного університету імені Тараса Шевченка вчилися за кордоном у Литві. Навчання поєднували з подорожами – за рік об’їхали більше ніж пів-Європи та знайшли друзів в усіх куточках ЄС.
«Міжнародна співпраця і закордонний досвід розширюють горизонти, змушують дивитись на, здавалося б, стабільні і незмінні речі по-новому, зруйнувавши старі стереотипи і будуючи нове світобачення» - ділиться враженнями Юлія Михайлюк, студентка 3 курсу КНУ ім. Тараса Шевченка. Разом зі своєю подругою-четвертокурсницею Мариною Вельган вони поїхали на рік вивчати право в Університеті імені Миколаса Ромеріса у Вільнюсі, що в Литві.
Здобули вони цю можливість завдяки міжнародній програмі обмінів ErasmusMundus, яка надає студентам можливість навчатись за кордоном.
Так, студентки минулого навчального року в Університеті імені Миколаса Ромеріса здобували нові знання з права, зосереджуючи свою увагу на міжнародному праві і праві Європейського союзу. «В нинішньому контексті євроінтеграції України такі знання є дуже корисними, перспективними та необхідними, а те, що у самому Євросоюзі їх можна не лише вивчати теоретично, але й попрактикувати в інституціях ЄС, є величезною перевагою», - пояснює Марина Вельган.
Серед предметів - JudicialFunctioninDemocraticSociety, InternationalCooperationandProtectionofHumanRightsinCriminalProceedings, LaborLaw, ChildRightsProtection та CivilProcedure. Викладали у дівчат відомі викладачі та практики, такі як Віргіліюс Валанчіус, РаймундасЮрка,Томас Багданскіс,ЛаураГумуліяускєне, Наталія Камінскіне та інші.
Серед усіх 240 іноземних студентів Юлія і Марина були наймолодшими. Вони навчались разом з магістрами останнього року навчання, але це їм не завадило закінчити навчання навідмінно – 10 з 10 з усіх предметів у підсумковому атестаті академічної успішності. Окрім цього, одногрупниками наших українців були студенти з Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів,Чехії, Словаччини та інших країн.
Однією з перших справ, яку дівчата зробили, щойно приїхавши до Вільнюсу, були пошуки української громади. Юлія та Марина у Вільнюсі сталиїї повноцінними членами та брали участь у її культурних і представницьких заходах.
«Дівчата внесли щось нове і свіже у життя нашої громади. Дуже добре, що іще є свідома молодь, яка навіть виїжджаючи за кордон не забувають, хто вони є насправді» - ділиться враженнями про дівчат голова української громади у м. Вільнюс Наталія Шертвітене.
Програма обмінів ErasmusMundus дозволяє студентам безкоштовно навчатись 1 або 2 семестри з обраної спеціальності у партнерському вузі в компанії іноземних студентів. Навчання відбувається англійською мовою. Студенти отримують стипендію від ЄС та європейську мультивізу, що відкриває їм кордони та дозволяє пізнати життя інших країн ЄС у всіх його спектрах.
Крім цього, починаючи з нового навчального року КНУ імені Тараса Шевченка спільно з Університетом імені Миколаса Ромеріса відкривають нову спільну магістерську програму подвійного диплому.





Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024