Новини

 

Міжнародна літня школа «Публічна адміністрація та верховенство права в контексті розширення ЄС»

05.08.2013
З 27 липня по 4 серпня 2013 року юридичним факультетом Київського національного університету імені Тараса Шевченка було проведено Міжнародну літню школу «Публічна адміністрація та верховенство права в контексті розширення ЄС». Тематика Міжнародної літньої школи обрана не випадково, адже зміцнення верховенства права та удосконалення демократичного управління в європейських країнах є ключовими питаннями у контексті розширення ЄС.
Міжнародна літня школа є етапом у процесі створення спільної магістерської програми «Правове регулювання публічної адміністрації та прав людини» за спеціальністю «Правознавство» з виданням двох дипломів – Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Університету Миколаса Ромеріса (Вільнюс, Литва), яка започатковується з 2013/2014 навчального року.
На урочистій церемонії відкриття Міжнародної літньої школи, яка відбулася 29 липня 2013 року в червоному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка, з вітальним словом виступили проректор з наукової роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка д-р геолог. наук, проф. Вижва Сергій Андрійович, почесний гість та лектор, екс-обмудсман Швеції з питань протидії етнічній дискримінації, екс-обмудсман Боснії та Герцеговини з питань прав людини, професор, міжнародний консультант Френк Ортон, заступник декана юридичного факультету з міжнародних зв’язків, д-р юрид. наук, проф. Мірошниченко Анатолій Миколайович, д-р юрид. наук, проф., акад. НАПрНУ, постійний представник Верховної Ради України у Конституційному Суді України, член Конституційної Асамблеї Селіванов Анатолій Олександрович, к.ю.н., доцент кафедри адміністративного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, координатор міжнародних освітніх програм Ващенко Юлія В’ячеславівна.
Одразу ж після церемонії відкриття учасники приступили до напруженої роботи. Протягом тижня студенти мали змогу прослухати лекції професорів провідних юридичних навчальних закладів України, Вірменії, Литви, Словаччини, Німеччини, Швеції, Італії, США та ін., а також ознайомитися зі структурою, повноваженнями та порядком роботи органів державної влади України, до компетенції яких віднесені питання, що розглядалися в межах літньої школи. Зокрема, в рамках міжнародної літньої школи відбулися ознайомчі візити до Верховної Ради України, Верховного Суду України, Вищого адміністративного суду України; з лекцією перед учасниками Міжнародної літньої школи виступили представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.
Крім того, для учасників було заплановано і культурну програму – оглядову екскурсію історичної частини Києва з відвідуванням храмів та соборів міста, архітектурних пам’яток, центральних парків та скверів, а також вечірню прогулянку на катері, під час якої з Дніпра відкрилася надзвичайна за красою панорама Києва.
Протягом Міжнародної літньої школи викладачі та студенти з України, Вірменії, Словаччини, Молдови, Литви, Італії, Німеччини, Швеції, Угорщини, США мали змогу обмінятися досвідом проведення реформ публічної адміністрації у власних країнах, а також вивчати та обговорювати кращий досвід адміністративних реформ у контексті зміцнення верховенства права та захисту прав людини у сфері публічного управління. Підсумком Міжнародної літньої школи стала презентація студентських робіт, присвячених адміністративним реформам, які проводяться в їхніх країнах у контексті європейської інтеграції.
3 серпня 2013 року відбулося урочисте закриття Міжнародної літньої школи. Декан юридичного факультету д-р юрид. наук, проф. Гриценко Іван Сергійович звернувся до учасників з промовою, під час якої підкреслив важливість поглиблення міжнародного співробітництва в сфері вищої освіти, зокрема, шляхом проведення літніх шкіл, створення спільних міжнародних програм підготовки фахівців в галузі права, а також вручив учасникам сертифікати, які підтверджують участь у Міжнародній літній школі, та пам’ятні подарунки від Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
З незабутніми враженнями від нашого Університету та нашої столиці, зачаровані самобутніми традиціями та культурою українського народу, учасники Міжнародної літньої школи повернулися до своїх країн. Сподіваємося, що за допомогою подібних міжнародних заходів партнерські та дружні відносини між нашим університетом та університетами, які представляли учасники Міжнародної літньої школи, будуть розвиватися та сприятимуть створенню спільного освітнього простору для спілкування та обміну досвідом.

















Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024