Новини

 

Міжнародна учнівська олімпіада з фізики: всі українські учасники – з медалями

18.07.2013
7-15 липня 2013 року в м. Копенгагені (Данія) на базі Датського технічного університету відбулася 44 Міжнародна учнівська олімпіада з фізики. В олімпіаді взяли участь близько 400 учасників з 80 країн світу.
Олімпіада, як завжди, складалася з теоретичного та експериментального турів. Задачі теоретичного туру були присвячені дослідженню метеорита, що впав 17 січня 2009 р. в м. Марібо (Данія), нагріванню води шляхом опромінення наночастинок, які в ній знаходяться, та дослідженню динаміки крижаного покрову Гренландії. В експериментальному турі школярі вимірювали швидкість світла в різних середовищах та досліджували сонячні елементи.
Для учасників олімпіади, керівників команд та спостерігачів була організована культурна програма, що включала, зокрема, екскурсію по Копенгагену, прийом у головному залі ратуші та відвідання Інституту теоретичної фізики ім. Нільса Бора.
Абсолютним переможцем змагань став Аттіла Сабо (Угорщина).
Наступна олімпіада пройде в м. Астані (Казахстан).
Українська команда складалася з 5 учасників: Тараса Антощука (Львівський фізико-математичний ліцей при Львівському національному університеті імені Івана Франка), Олексія Лубенця (Краматорська загальноосвітня школа №25, Донецька обл.), Володимира Білошицького, Артема Олійника (обидва – Херсонський фізико-технічний ліцей при Херсонському національному технічному університеті та Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара) та Ігоря Шолома (Український фізико-математичний ліцей Київського національного університету імені Тараса Шевченка). Керівники команди – Б.Г.Кремінський, старший науковий співробітник Інституту інноваційних технологій та змісту освіти МОН України, та І.О.Анісімов, декан радіофізичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка (науковий керівник). До речі, саме на базі цього факультету відбувалися відбірково-тренувальні збори майбутніх учасників.
Найкращий результат серед української команди показав В.Білошицький, який виборов срібну медаль. Решта учасників – Т.Антощук, О.Лубенець, А.Олійник та І.Шолом – нагороджена бронзовими медалями.
Всі учасники української команди заявили про намір навчатися в університетах України. Троє з них уже зробили остаточний вибір на користь Київського національного університету імені Тараса Шевченка.


Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024