Новини

 

Достойне представлення України на Міжнародному комерційному арбітражі

09.04.2005
Кожен юрист розуміє, що сама по собі правова освіта мало чого варта без юридичної практики. На жаль, студенти мають досить мало можливостей поєднати таку необхідну практику з денною формою навчання. Проте такі можливості все ж існують. Чи не найкориснішою з них є участь у студентських змаганнях з Міжнародного комерційного арбітражу імені Вільяма Віса, які щороку відбуваються у Відні за сприяння Комісії ООН з міжнародного торгового права. Змагання проводять вже 12 років поспіль. Тому кількість команд-учасниць та престиж змагань зростають щороку. Отже участь принаймні однієї команди з України на студентських змаганнях є дуже важливою. Арбітраж імені Вільяма Віса є такими важливими та цікавими ще й тому, що він найточніше відтворює справжнє засідання міжнародного арбітражного суду.

Цього року студентські змагання відбулися 17-24 березня. У них взяли участь 150 команд із 47 держав світу. Україну представляла лише одна команда, що складалася зі студентів відділення “міжнародне право” Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Київська команда, а саме Лобовик Борис, Кириченко Оксана, Полякова Олена, Хандажевська Тетяна та Задорожна Олена розпочали довгий шлях учасників конкурсу разом із всіма командами у вересні 2004 року, коли отримали юридичну задачу на 2004-2005 рік змагань. Завдання для Міжнародного комерційного арбітражу імені Вільяма Віса готують відомі науковці, враховуючи останні тенденції розвитку міжнародного приватного права та процесу. Міжнародний комерційний арбітраж є не лише змаганнями для студентів, а й форумом для обговорення та вироблення вирішень найактуальніших проблем міжнародного торгового права. Тим більше через те, що арбітрами виступають юристи-практики, судді та всесвітньовідомі науковці. Тому автори юридичної задачі часто ускладнюють її проблемними та неоднозначними питаннями. Завдання команд полягає у розробці меморандумів за позивача та відповідача і ретельній підготовці до усної частини змагань. Попри складнощі із необхідною літературою, київська команда розробила необхідні меморандуми та достойно представила Україну на Міжнародному комерційному арбітражі. Впоратися з цією складною задачею студентам допоміг мудрий тренер команди Олексій Костромов та Олександр Серьогін.

Але участь нашої команди у змаганнях стала можливою лише завдяки нашим спонсорам. Зокрема неоціненну допомогу команді надали юридична фірма “САЛКОМ”, “Козьяков і партнери”, а також “Василь Кисіль і партнери” та “Юрзовнішсервіс”. Також вже третій рік поспіль київську команду підтримує вуз-партнер Інституту міжнародних відносин Піттсбурзький університет.


Олег Веремієнко
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024