Новини

 

Всеукраїнська наукова конференція «Тарас Шевченко у формуванні національної ідентичності українців»

29.05.2013
30 травня 2013 року Центр українознавства філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Шевченківський національний заповідник проводять у Каневі всеукраїнську наукову конференцію «Тарас Шевченко у формуванні національної ідентичності українців».
Конференція розпочне роботу о 10.30.

Робота всеукраїнської наукової конференції відбуватиметься за наступними напрямами:

- Доба національного відродження в контексті формування української ідентичності;
- Образно-символічна репрезентація українськості у творчості Тараса Шевченка;
- Шевченкове слово як чинник національного самовизначення українців;
- Етнокультурна основа творчості Тараса Шевченка в становленні колективної ідентичності українців;
- Маркери національної ідентичності в творчості Тараса Шевченка;
- Україна і українство у творчій спадщині Тараса Шевченка;
- Світове українство в утвердженні націєтворчої ролі Тараса Шевченка

Конференція відбувається відповідно до Плану заходів, які проводить Київський національний університет імені Тараса Шевченка з приводу відзначення ювілею великого поета, що святкуватиметься у 2014 році.
Роль Тараса Шевченка у формуванні національної ідентичності та самосвідомості, як, зрештою, й української літературної мови та літератури є визначальною. Проте осмислення постаті Кобзаря та його творчого спадку продовжує здійснювати кожне нове покоління українських інтелектуалів та митців, відкриваючи у них нові глибинні смисли.
На пленарному засіданні планується заслухати доповіді, що мають теоретико-концептуальний характер і стосуватимуться важливих теоретико-методологічних проблем дослідження творчості Тараса Шевченка: формовиявів національної ідентичності у поетичній спадщині Тараса Шевченка; комплексу філософських і політичних ідей в його доробку; історіософських та націософських підстав поезії Т. Шевченка. Планується оприлюднити результати досліджень 1991-2012, проведених співробітниками Центру українознавства філософського факультету, в яких творчість Т. Шевченка постає потужним ідентифікаційним ресурсом українства.
Також передбачається проаналізувати образно-символічну репрезентацію українськості у творчості Тараса Шевченка, розглянути роль зарубіжного українства в утвердженні постаті Тараса Шевченка у світі, показати значення спадщини поета для українського національного відродження.


Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024