Новини

 

«Ця книга – подарунок Україні…»

21.05.2013
22 травня в Актовій залі Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка відбулася презентація однотомного академічного Словника української мови. Укладачі, редактори й видавці лексикону поділилися спогадами і враженнями від багаторічної роботи над словником.

Модератором заходу виступив заступник директора Інституту філології доц. Валерій Чемес. «Сьогодні особливий день, адже саме 22 травня 152 роки тому Тарас Шевченко востаннє побував у Києві. Тому символічним омофором нинішньої зустрічі буде Шевченкове слово», - розпочав презентацію Валерій Федорович. Він представив гостей заходу: науковця, письменника, журналіста, директора видавничого центру «Просвіта» Василя Йосиповича Клічака, заступника директора з наукової роботи Інституту української мови НАН України, к. філол. н., доц. Ірину Святославівну Гнатюк, мовознавця, провідного наукового співробітника Інституту мовознавства ім. О.О. Потебні НАН України проф. Віталія Вікторовича Жайворонка, мовознавця, поета, завідувача кафедри сучасної української мови проф. Анатолія Кириловича Мойсієнка, громадського діяча, журналіста і політика, поета й перекладача, голову ВУТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка Павла Михайловича Мовчана.
Першим про «багатостраждальний» словник, матеріали до якого готувалися з 80-х років минулого століття, розповів співавтор і відповідальний редактор видання Віталій Жайворонок. Професор наголосив на новаторстві словника: «Нам вдалося українізувати словник за рахунок використання народної лексики і символіки, а також фразеології та пареміології в ілюстративній частині праці». Актуальним є і спосіб укладання словника: використано гніздову організацію слів, подано повні дієслівні форми доконаного й недоконаного виду, уніфікувано всі службові слова. Це, переконаний Віталій Вікторович, полегшить роботу зі словником. «Все було підпорядковано тому, щоб створити однотомний словник із якісною орфографічною, етимологічною й фразеологічною складовими», - підсумував науковець.
Про титанічну працю над словником цілої плеяди мовознавців, не всі з яких, на жаль, можуть нині радіти виходу у світ праці, вела мову Ірина Гнатюк. Вона побажала, аби новий однотомний академічний Словник «став українським словником Ожегова».
Безпосередній учасник створення словника і його видавець Василь Клічак зробив невеличкий екскурс у 2004 рік, коли актуалізувалася ідея видання нового Словника української мови. Тоді, за намовою голови ВУТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка Павла Мовчана Василь Йосипович звернувся до тодішнього директора Інституту української мови НАН України Василя Німчука з пропозицією видання сучасного словника. В архівах установи саме чекав свого часу примірник лексикону 15-річної давності. Саме він ліг в основу видання 2012 року. Словник вийшов пробним накладом у 1 тис. примірників. Перша презентація відбулася в листопаді минулого року в Парламентській бібліотеці (м. Київ), друга – в Чернівецькому університеті цьогоріч навесні.
«Ця книга – подарунок Україні, - почав свій виступ Павло Мовчан, - бо держава, на жаль, не дбає про такі необхідні й великі для будь-якого народу справи». Павло Михайлович нагадав слухачам біблійний міф про пророка Амоса, з плоті якого вилітали літери, коли його спалювали на вогні. «Звідси пішла сентенція «проковтнути рукопис», тобто насититися духовним харчем. Таку їжу для мозку й серця можна знайти в словнику», - сказав голова тов. «Просвіта» й побажав усім «наповнювати себе, як пророк Амос, глибинними смислами слів, які не горять у вогні».
Крилатими словами з вірша Максима Рильського – «Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля…» - звершив нинішню зустріч Анатолій Мойсієнко. Він закликав усіх читати словник як книжку, «яка не просто збагачує, а приносить щось найрізноманітніше – емоції, рефлексії, ідеї».

Текст: Анна Мукан,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології







Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024