Новини

 

Почесний доктор університету – його випускник – Президент ГРУЗІЇ

28.03.2005
Нещодавно в актовій залі Київського національного університету імені Тараса Шевченка студенти, аспіранти та викладачі вітали Президента Грузії, свого випускника Міхеіла Саакашвілі. Як зазначив у своєму виступі директор Інституту міжнародних відносин Л.Губерський, нинішній глава Грузії закінчив наш навчальний заклад у 1992 році за спеціальністю „міжнародне право” і здобув освітню кваліфікацію юрист-міжнародник. Завдяки високій працездатності та організованості диплом отримав із відзнакою. Дисертаційну роботу захистив в університеті імені Джорджа Вашингтона, також має диплом Страсбурзького міжнародного інституту з прав людини. У 1994 році він повернувся на свою Батьківщину, де обіймав високі посади. 4 січня 2004 року Міхеіла Саакашвілі обрано Президентом Грузії.

Та, незважаючи на високий зліт у кар’єрі, колишній випускник нашого університету ніколи не поривав зв’язків зі своєю Альма-матер, однокурсниками, українськими друзями. Під час поїздок до Києва він завжди намагається прийти до університету, поспілкуватися з викладачами. Нині ж нагода була урочиста: перебуваючи в Україні з офіційним візитом на запрошення Президента України В.А.Ющенка, М.Саакашвілі приїхав одержати звання почесного доктора найкращого українського університету. Це звання Вчена рада навчального закладу присвоїла випускникові за значний особистий внесок у сприяння добросусідських відносин між Україною та Грузією, розвиток економічних, політичних та культурних зв’язків наших держав.

Перед зустріччю з університетським колективом Президент дружньої країни поклав квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку, у скверику перед яким свого часу частенько готувався до заліків. Поезії Кобзаря, як визнає, вчив не з примусу, а тому що дуже любив тоді і любить досі.

В залі його вітали сотні студентів – українських та грузинських, які й досі залюбки приїздять навчатися в Україну. Ректор університету, академік НАН України В.В.Скопенко із очевидним задоволенням вручив Президенту Грузії диплом та медаль почесного доктора, одягнув свого випускника і чи не наймолодшого серед президентів світу в докторську мантію. З таким же задоволенням зал вітав нового почесного доктора Київського університету.

В.Скопенко підкреслив, що викладачі згадують Міхеіла Саакашвілі як здібного та допитливого, цілеспрямованого студента, відзначають його порядність, товариськість та життєрадісність. Це, у поєднанні з відмінним навчанням, зазначив ректор, дало змогу колишньому випускникові здобути високу вершину у кар’єрі. І закликав студентів рівнятися на нього.

Теплі слова подяки викладачам Київського університету, які дали йому путівку у життя, прозвучали у виступі Міхеіла Саакашвілі. Він добре пам’ятає свої студентські роки і, не хизуючись, розповів, що був хорошим студентом. В цьому переконалися присутні одразу ж, бо говорив грузинський президент гарною українською мовою.

- Сім років провів я в Україні, та ніколи не відчував себе іноземцем, - зазначив почесний доктор університету. – Такої широти, відкритості, як в українців, не бачив ніде. І дуже щасливий, що міцна дружба між нашими народами існувала, існує і, впевнений, існуватиме завжди. Адже наша любов витримала випробування свободою. Тому Україна для нас – не просто друг, не просто партнер, а й історична можливість спільного входу до Європи, спільного повернення нашої історичної ролі.

Далі Президент Грузії висловив упевненість у тому, що Україна займатиме належне їй місце в Європі. І це залежить від підростаючого покоління, яке нині навчається в нашому університеті.

- Я вам заздрю, - звернувся до студентів Президент Грузії, - бо ви навчаєтеся в умовах свободи, а коли є свобода вибору, людина – при її цілеспрямованості – всього домагається.

На жаль, із-за обмеження в часі студентам і викладачам не вдалося вдосталь поспілкуватися з М.Саакашвілі, та все ж при виході з університету він залюбки роздавав автографи бажаючим.


Наталія КЕУШ, Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024