Новини

 

Відбулася міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих учених “ШЕВЧЕНКІВСЬКА ВЕСНА”

17.03.2005
Вже третій рік поспіль в стінах нашої Альма Матер проводиться науково-практична конференція “Шевченківська весна. Сучасний стан науки: досягнення, проблеми та перспективи розвитку”, мета якої об’єднати всіх молодих науковців. Цього року конференція проходила 10-11 березня і була присвячена 60-річчю Великої Перемоги. Її організаторами виступило Наукове товариство студентів та аспірантів, Студентський Парламент Київського національного університету імені Тараса Шевченка та „Фонд сприяння розвитку студентського самоврядування „Універсітас”. Робота Конференції проходила на 12 секціях за такими напрямками: біологія, військова наука, географія, економіка, історія, кібернетика, механіка і математика, міжнародні відносини, соціологія і психологія, філологія, журналістика та філософія.

Пленарне засідання цьогорічної Конференції проходило в актовій залі Інституті післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Розпочалося це урочисте засідання гімном нашої держави і вступним словом ректора Університету, доктора хімічних наук, професора, академіка НАН України, Героя України Скопенка Віктора Васильовича, який висловив свій погляд на сучасний стан науки в Україні. Його погляд на це питання досить однозначний: в Україні більше ніж 200 приватних навчальних закладів (хоча цифра еквівалентних ВНЗ за кордоном не перевищує 6), і більшість з них присвоїли собі титул “університету”, який донедавна мав лише один ВНЗ в Україні – це Київський університет. На погляд Віктора Васильовича, університет – це той заклад, де всі студенти залучені до наукової діяльності (наприклад, в Тайвані проживає 28 млн. людей, і 1/3 займається науковою діяльність – тому ця країна входить в п’ятірку найрозвинутіших в світі). Ректор підкреслив, що Київський Університет має найбільшу технічну базу, включаючи обчислювальний і видавничий центри університету, а також декілька музеїв. До того ж в університеті працює 1800 викладачів, з них – 450 докторів/професорів. Насамкінець, В.В.Скопенко зауважив, що потенціал у студентів в стінах нашої Альма Матер просто необмежений, аби вистачило бажання, наснаги і терпіння його реалізувати.

Другим вітальне слово висловив голова Програмного комітету, декан філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор філософських наук, професор Конверський Анатолій Євгенович, який зазначив, що філософія робить ті відкриття, які торкаються безпосередньо проблем людського буття, а такі проблеми є завжди найактуальнішими. Раніше філософська освіта здійснювалась лише на філософському факультеті Київського Університету, таким чином мистецько-філософська освіта Києва має давні корені. І, звісно, великий внесок в її розвиток зробила Київська філософська школа. Наостанок, Анатолій Євгенович висловив побажання, щоб актуальні проблеми будь-якої науки, яка нас цікавить, стали справжнім дороговказом у нашому житті.

Привітання продовжив голова Студентського парламенту Київського національного університету імені Тараса Шевченка В’ячеслав Шамрай, який зауважив, що незважаючи на те, що в залі не так-то й багато людей, проте учасників виявилось досить чимало, тобто тих, хто бачить своє майбутнє на науковій ниві. Саме такі студенти і закладають підґрунтя для розвитку майбутньої кар’єри ще з лав університету.

Наступним виступив голова Фонду сприяння розвитку студентського самоврядування “Універсітас” Іван Слободяник. Він відзначив важливість наукової діяльності у сучасному суспільстві, підкресливши, що кожен окремий студент-науковець є цінним і потрібним нашій державі, тим самим він наголосив на проблемі відтоку з України наукових кадрів і закликав спільними зусиллями долати цю проблему. На завершення він висловив щирі сподівання на плідну роботу учасників конференції.

Далі були виступи двох студентів історичного факультету нашого університету: Латиша Юрія, який підняв проблему місця історії України у контексті світового історичного процесу, і Шумило Тараса, доповідь якого мала назву “Тарас Шевченко: анархіст-бунтар чи націонал-державник”.

Проводила пленарне засідання і координувала організацію Конференції Голова Наукового товариства студентів та аспірантів Юлія Кравченко.

Насамкінець, всі гості і учасники пленарного засідання мали змогу подивитися фільм, відзнятий до 170-річчя Київського університету. Урочиста частина класично закінчилася гімном України, а наступного дня передбачалась справжня наукова полеміка, яка обов’язково знайде своє віддзеркалення у традиційній збірці студентських наукових робіт (яка випускається щорічно у відзнаку до цієї весняної події).

“Шевченківська весна” дійсно стала вже приємною закономірністю, щорічно піднімаючи свій науковий рівень; доброю традицією, яка дозволяє реалізувати молодим науковцям свій потенціал. Сподіваємось, що ця конференція доведе про високий стан науки в Україні і про те, що нашій державі є ким пишатися.


Анастасія СКОРИНА,
Виконавчий редактор
“Студентського вісника”
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024