Новини

 

Університет, Тарас Шевченко і туризм – 2013

28.03.2013
До всеукраїнського вшанування пам’яті Тараса Григоровича Шевченка і відзначення «Шевченківського березня» долучилися також студенти історичного факультету в рамках вже традиційного співробітництва з Головним управлінням освіти і науки КМДА та з Міжнародним центром дитячо-юнацького туризму в м. Києві. Уже кілька років поспіль наші студенти активно приєднуються до проведення щорічних екскурсійних заходів на етапах міської туристсько-краєзнавчої акції учнівської молоді «Пізнай свій край – пізнай себе». Цьогорічний, Х етап, що проводився по шевченківським місцям 16 березня, було присвячено знайомству юних киян з об’єктами культурної та історичної спадщини середмістя, які закарбували в своїх назвах ім’я славетного українця, засвідчуючи щиру повагу і палку народну любов до нього.
Маршрут розпочинався у парку імені Тараса Шевченка, де біля пам’ятника Тарасові Григоровичу Шевченку Аліна Вейбер (3 курс) знайомила групи, прибулих на акцію, учнів київських шкіл і ліцеїв з складною долею і творчою біографією селянського хлопчика-кріпака. А трохи далі Павло Боровець (4 курс) оповідав школярам про історію нашого університету, про зв’язки Т.Г. Шевченка з університетськими професорами, його працю в Археографічній комісії тощо. Потім, просуваючись маршрутом далі, біля Національного музею Тараса Шевченка Оксана Бігоцька і Світлана Верещако (3 курс) знайомили школярів з історією ошатної будівлі, зведеної ще у 1840 р, з перебігом заснування тут Національного Музею Тараса Шевченка і оповідали про найбільш відомі експонати музею, що засвідчують талант геніального поета і художника. Далі, крокуючи бульваром Т. Шевченка, на маршруті було ще кілька зупинок, де студенти-екскурсоводи для учнівської молоді не лише перегортали сторінки Шевченкового життя, а й повідомляли про розбудову Києва у ХІХ ст., історію вулиць, якими ходив великий Кобзар. Так, Анастасія Наконечна (1 курс) зустрічала учасників акції біля пам’ятника М.Грушевському, а закінчувався маршрут біля ошатної будівлі театру Національної опери імені Т.Г. Шевченка, де Любов Опанасенко (4 курс) повідомляла не лише про архітектурні особливості будівлі, але й про ставлення Т.Г. Шевченка до театру і співів, про його сердечну і многолітню дружбу з видатним актором Михайлом Щепкіним.
Попри неприхильну до екскурсійних подорожей холодну і сніжну погоду цієї днини, студенти лишилися задоволені своєю участю у даній акції. Вона допомогла їм самим глибше познайомитися з життєписом Т. Г. Шевченка, з історією Києва, з архітектурними принадами окремих будівель, а також, стала хорошою фаховою практикою. За словами Л.Опанасенко, студенти мали ще одну нагоду отримати гарний тренінг і переконатися, екскурсійна справа є цікавим і особливим видом діяльності, що вимагає не лише гарного володіння методикою краєзнавчої роботи та глибокими знаннями з певної теми, а й вмінням артистично і аргументовано свої знання викласти - не лише розповісти, а й показати історію нашого міста, зацікавити слухачів, пробудити у них любов і пошану до нього, бажання дізнатися більше. Продовжуючи ділитись враженнями, Л. Опанасенко, зауважила, що під час щойно пройденої четвертим курсом історико-краєзнавчої практики, група студентів працювала над підготовкою і опануванням кількох екскурсійних маршрутів, що висвітлюють унікальну історію університету, навколишньої забудови, заснування ботсаду, астрономічної обсерваторії тощо. Протягом практичних занять, крім іншого, студенти відвідали більшість з 10 університетських музеїв і переконалися, що університет нині володіє винятковою музейною спадщиною і надзвичайно різноманітними колекціями, які можуть, за певних обставин, перетворити його на значний об’єкт культурного туризму в рамках «Стратегічної програми розвитку туризму у м. Києві». Але цей ресурс у справі популяризації університетського надбання і формування позитивного іміджу університету поки що майже не залучається – в основному університетські музеї зорієнтовані, в першу чергу, на внутрішні потреби науково-освітніх і навчальних програм. Організовувати постійні розгорнуті екскурсійні програми нашим музеям доволі складно, адже вони не забезпечені кадрами: у багатьох працює лише один-два співробітники, часто на громадських засадах або за сумісництвом. Тому студенти подумали, що було б гарно аби започаткувати в університеті громадське студентське екскурсійно-туристичне бюро, яке б опікувалось організацією та проведенням екскурсій, як для студентів, так і для гостей університету та міста.
Таку слушну ініціативу студентів-істориків можна лише вітати, адже створення і впровадження якісного туристичного продукту на базі музейних закладів нашого університету, його історії, архітектурно-ландшафтних особливостях його будівель і навколишньої території, вже давно на часі. Через розроблення спеціалізованих туристично-екскурсійних програм для сімейного туризму, маршрутів для школярів та студентів по університетських підрозділах і корпусах можна популяризувати історію університету і сучасні досягнення, а також використовувати його історико-культурний потенціал сповна для розвитку загальної освіти у місті. Екскурсії університетом і навколишніми кварталами доречно буде пропонувати гостям нашого університету, делегаціям з інших університетів, учасникам конференцій, що прибувають в університет. Така діяльність, за умов фахової організації (з використанням досвіду європейських університетів) та відповідної реклами могла б стати не лише вагомим освітнім заходом, що вигідно презентує славу університету, а і фінансово прибутковою програмою. Не викликає заперечень думка, що Шевченківська тема буде особливо актуальною у наступному році, у дні святкування 200-річчя його народження та у 180 рік від заснування університету. Такий маршрут зацікавить як широке коло студентської молоді так і туристичний загал гостей міста, а діяльність громадського студентського екскурсійно-туристичного бюро університету тут дійсно стала би у нагоді. З одного боку екскурсійну діяльність студентства можна використовувати як засіб інтеграції університету у загально міський туристичний простір, з іншого – робота громадськими екскурсоводами, принаймні для студентів-істориків, може бути гарною фаховою школою, Тому ідея студентів про заснування громадського студентського екскурсійно-туристичного бюро в університеті видається доволі перспективною.

Любов Самойленко,
кафедра археології та музеєзнавства,
завідувачка Археологічного музею.





Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024