Новини

 

«Шпилясті кобзарі» підкорили студентів Інституту філології

27.03.2013
Мандрівні співці – трувери, трубадури, мінезингери, кобзарі – існували чи не в усіх країнах світу. Але сьогодні лише Україна зберегла традиційний рудимент – кобзарське мистецтво. Ця справа далася їй не легко. У різні часи завойовницька влада намагалася розірвати традицію мандрівних співців в Україні. Чи не найбільше сили кобзарського слова остерігалася польська шляхта. Радянська влада спробувала контролювати репертуар бандуристів, тому розвивала кобзарське мистецтво виключно демонстративно. Нині ж воно відроджується та урізноманітнюється. Яскравим прикладом цього музичного ренесансу є гурт «Шпилясті кобзарі».
Навесні 2011 року «Шпилясті кобзарі» вперше заявили про себе, вийшовши на сцену телевізійного шоу «Україна має талант» (3 сезон). На проекті гурт виборов почесне місце серед півфіналістів шоу та потрапив до 50-ки найталановитіших. Сьогодні «Шпилясті» активно розвиваються та дають концерти.
27 березня в Актовій залі Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся концерт гурту «Шпилясті кобзарі», за участю соліста Національної заслуженої капели бандуристів ім. Г.Майбороди – Ярослава Великого та ініціатора проекту – Ярослава Джуся. Виступ ексклюзивного колективу з 6-ти колоритних, молодих, завзятих бандуристів підкорив філологів своїм віртуозним виконанням світових музичних хітів. У репертуарі гурту, до якого входять Юрко Миронець, Ярослав Джусь, Сергій Потієнко, Ярослав Великий, Володимир Вікарчук та Данило Носко,–українські народні пісні, інструментальні твори, сучасні авторські пісні, cover-версії та ретро хіти в стилі «музичний шарж».Своїм концертом «Шпилясті кобзарі» продемонстрували, як традиційна музика в обробці креативних виконавців може «дихати з новою свіжістю».
Текст: Олександра Касьянова,
Фото: Валерій Попов, прес-центр Інституту філології















Прес-центр
Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2024